Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Gün ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda gündem yoklaması alındıktan sonra yönetimin aylık faaliyetleri hakkında Başkanvekili Gün, açıklamalarda bulundu. Konuşmasına geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Programı’na değinerek başlayan Gün, “Bu Orta Vadeli Programı, bir süredir karşı karşıya olduğumuz ekonomik belirsizliğin bertaraf edilmesi noktasında önemsiyoruz, iş dünyasının yaşadığı endişelerin ortadan kalkması noktasında da önemli bir adım. Orta vadeli planın genel örüntüsü ve sanayi bakan yardımcımızın da açıklamalarında yer alan “mevcut sanayi alanlarının 2 katına çıkmasına yönelik söylemleri takip ediyoruz.” dedi. 
 
TARIM HASSASİYETİ 
Gün, “SATSO olarak bizim de yıllardır dile getirdiğimiz bir konu bu. Bizim sanayi alanlarımız mevcut yüzölçümümüzün 0,09’u kadardır. Amacımız düzenli ve planlı sanayileşme ile yeşil OSB mantığı çerçevesinde tarım alanları hassasiyetini gözeterek çevre dostu yatırımlar için bu 0,09’luk oranın yüzde 2’lere çıkabilmesi yönündeydi. Bu kapsamda, Bakan Yardımcımız Oruç Baba İnan’ın “sanayi alanlarının genişletilmesi devlet politikası haline geldi ve 2028’e geldiğimizde sanayi alanlarını iki katına çıkaracağız” vizyonunu SATSO olarak olumlu karşılıyoruz. Ancak, SATSO olarak bu konudaki tavrımız çok net. Tarım ve sanayinin birbirini besleyerek, eş zamanlı ancak zarar vermeden büyümesi en büyük hassasiyetimizdir. Bu konu tartışmaya da kapalıdır.” diye konuştu. 

EN UYGUN KONUM SAKARYA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Spacex ve Tesla şirketlerin sahibi Elon Musk ile yaptığı görüşmede Tesla’nın 7. tesis yatırımının Türkiye’de yapması için çağrıda bulunduğunu hatırlatan Gün, “İlimiz TOGG tesisinin kurulması için aday 3 il arasındaydı. Otomotiv konusunda potansiyeli ve ihracatı belli. 10 yılı aşkındır Toyota bünyesinde hibrit araç üretiliyor. Elektrikli araç ve yedek parça üretimi konusunda da kendini geliştiren bir iliz. İstanbul, Kocaeli gibi illerin sanayi doluluğu düşünüldüğünde ve Bursa’nın da TOGG üretimini gerçekleştirdiği bildiğimiz için Türkiye’de bir Tesla yatırımı olursa en uygun konum Sakarya olacaktır. Bizler bu yatırım için hazırız.”

“2-3 KAT FİYAT ALINIYOR”
Son zamanlarda Sapanca’da yabancı turistlere verilen hizmetlerden alınan ücretlerin yerli turist ya da halka uygulanan fiyat tarifesine göre çok daha fazla olduğu bilgisini aldıklarını aktaran Gün, “Yerli turist ya da halka uygulanan ücretin yabancı turiste 2-3 katı fazla uygulandığını gördük. 2-3 katı bir fiyat demek yabancı turistlerin ilimizi ve bu hizmeti tercih etmemesi demektir. Ayrıca, etik anlamda da bu kadar fiyat farkı olması ilimiz imajına da zarar vereceği gibi uzun vadeli turizm gelirlerini de baltalar. Bu konuda denetim mekanizmaları olmalı.” ifadelerini kullandı. 

“KAPASİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
“Karasu Limanımızın kapasitesi, sefer sayıları her geçen gün artmaktadır” diyen Gün son olarak şunları söyledi; “Bölgenin de bu gelişime açık ve hazır olması söz konusu büyüme kadar önemli. Örneğin bölgedeki yapılaşmanın imarlaşmanın da buna göre dizayn edilmesi planlı ilerleme açısından kritik bir konudur. Geçen ayki meclis toplantımızdan da hatırlayacağınız üzere, karasu ile ilgili depolama ihtiyacına yönelik de hem liman yönetiminin hem de özel sektörün çevrede yatırımları olacak. Çalışmalar tamamlandığında yaklaşık 300 bin ton depolama tesisi olacak. Bu da şehir ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Yani limanın arkasındaki bölgelerin bu imarlaşmaya uygun olması gerekiyor.” 

BELEDİYE’YE AÇIK ÇAĞRI 
“Türkiye ve dünyadaki tüm limanlar için geçerli olan bir konu liman arka sahalarının konut imarına açılmaması gerektiğidir. Liman sahalarının çevresi konut imarına açıldığında limanların 365 gün 24 saat çalışması nedeni ile ilerleyen zamanlarda hem bölge halkının yaşam standardı hem de limanın işleyişi konusunda istenmeyen durumlar oluşabilir. Bu sebeple liman arka bölgelerinin mutlaka limanı kullanan sanayilere uygun hale getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Depolama ve lojistik alan olarak tesis edilmeli. Bu sebeple liman arka sahalarının imar planı ilgili kurumlar (belediye) tarafından etraflıca gözden geçirilmeli, uzun vadeli düşünülerek hazırlanmalıdır. Bölge halkının mağdur olmaması, rahat yaşayabilmesi, limandan kaynaklı sıkıntılar yaşamaması ve limanın işleyişinin aksamaması için önemlidir.” Haber: Serkan OK

Editör: Şevval Geçin