SATSO’nun resmi eğitim ve seminer platformu SATSO Akademi üzerinden online olarak düzenlenen eğitimde Eğitmen AB Emisyon Ticaret Sistemi Uzmanı Semih Çalışkan’ın sunumu ve anlatımıyla konuyla ilgili bilgiler katılımcılara aktarıldı.

Eğitmen Çalışkan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Kyoto Protokolü ve Paris İklim Anlaşması, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Sera Gazları ve Karbon Ayak İzi, Zorunlu Emisyon Ticaret Sistemleri ve Gönüllü Karbon Piyasaları, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), SKDM Raporlamaları ve SKDM Sertifikası (Karbon Vergisi) İşleyişi hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler paylaştı ve merak edilen soruları cevaplandırdı.

Eğitmen Çalışkan eğitimde özetle şu bilgileri paylaştı: “Avrupa Birliği’nin iklim eylem planı olarak harekete geçirdiği Yeşil Mutabakat, başlıca üretimde karbon salınımı kaynaklı çevre kirliliğinin en aza indirilmesine yönelik hedefler ortaya koyuyor. Yeşil mutabakat sürecinde ülkelerden istenen ve karbon salınımını azaltma yolunda birçok senaryo mevcut. Ülkemiz 2038 yılını tavan emisyon yılı olarak belirledi ve 2030 yılına kadar da emisyonların %41 oranında azaltımını taahhüt ederek Nisan ayı itibariyle Ulusal Katkı Beyanı BM’ye sunmuştur. 1 Ekim 2023 itibariyle başlayacak bu süreçte 2026 yılına kadar öncelikli olarak çimento, elektrik, gübre, demir ve çelik, alüminyum, hidrojen, vida-cıvata demir çelik bileşenleri dahil edilmiştir. Türkiye de dahil birçok ülke net karbon nötr için hedefler belirledi ve gerçekleştirmek için sanayisini şekillendirmeye, teşvikleri hayata geçirmeye başladı. Şu anda enerji verimliliği ve yenilebilir enerji dünyanın en öncelikli konusu ve yatırıma çok açık.

Dünya sürdürülebilir bir ekosistem ve enerji arayışı içinde. Çünkü günümüzde gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılamasına gerek olan kaynakları tüketiyoruz. İnsanoğlu sera gazı problemini düzgün çalışma ile ortadan kaldırabilir. İklim değişikliği sadece sıcaklık değil beraberinde zincirleme birçok sorunu beraberinde getirecek. Daha öngörülebilir ve daha üretken doğa dostu teknolojiyle yeşili bağdaştıran ekonomi modellerini devreye sokarak bu sorunun üstesinden gelinip gelecek nesillerin de ihtiyacı olan dünyayı onlara bırakabiliriz.” Dedi.  

Sunumların sona ermesinin ardından soru-cevap bölümüne geçilen eğitim, fikir alışverişlerinin ardından noktalandı. Eğitime katılanlara katılım belgeleri SATSO Akademi üzerinden takdim edildi.

Editör: Şevval Geçin