Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), uluslararası gençlik projelerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Erasmus+ Blue Pulse Gençlik Değişimi Projesi kapsamında farklı ülkelerden Sakarya’ya gelen öğrenciler, kentin su kaynaklarını ve modern içme suyu yönetim sistemlerini yakından tanıma fırsatı buldu.
Fransa, Almanya ve Azerbaycan’dan gelen gençler, SASKİ’nin tesislerinde gerçekleştirilen teknik gezilerde suyun korunması, arıtılması ve kalite kontrol süreçleri hakkında uzmanlardan bilgi aldı.
İlk durak Sapanca Gölü oldu
Uluslararası öğrencilerin ilk ziyaret noktası, Sakarya’nın en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sapanca Gölü Tesisleri oldu.
Burada öğrencilere Sapanca Gölü’nün ekosistemi, su toplama havzasının özellikleri ve gölün sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar anlatıldı.
SASKİ’nin su kaynaklarını korumak için uyguladığı denetim mekanizmaları ve çevresel koruma faaliyetleri, gençlerin ilgisini çekti.
İçme suyunun arıtılma sürecini incelediler
Sapanca Gölü ziyaretinin ardından öğrenciler, Hızırilyas İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne geçti.
Tesiste görevli mühendisler tarafından içme suyunun arıtılma aşamaları hakkında detaylı bilgiler verildi.
Öğrenciler, ham suyun tesise alınmasından içilebilir hale getirilmesine kadar geçen süreçte kullanılan kaba ızgara, pıhtılaştırma, çöktürme, kum filtreleri ve dezenfeksiyon sistemlerini yerinde inceledi.
Modern arıtma teknolojileri ve tesisin altyapısı hakkında bilgi alan gençler, suyun güvenli şekilde vatandaşlara ulaştırılması için yürütülen çalışmaları yakından gözlemledi.
Su kalitesi 7 gün 24 saat takip ediliyor
Teknik gezi kapsamında SASKİ’nin laboratuvarları ve tesislerin merkezi olarak yönetildiği SCADA sistemi de ziyaret edildi.
Katılımcılara, içme suyu kalitesinin günün her saatinde nasıl takip edildiği, laboratuvar analizlerinin nasıl gerçekleştirildiği ve sistemlerin kesintisiz denetim altında tutulmasına yönelik çalışmalar anlatıldı.
Öğrenciler, Sakarya’da uygulanan su yönetimi teknolojilerini kendi ülkelerindeki sistemlerle karşılaştırma fırsatı buldu.
Gençlerden “Su Bildirgesi” hazırlanacak
Erasmus+ Blue Pulse Gençlik Değişimi Projesi kapsamında gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından uluslararası öğrenciler, edindikleri bilgi ve deneyimleri bir araya getirerek “Gençlik Su Bildirgesi” hazırlayacak.
Hazırlanacak bildirgenin yerel karar alıcılara sunulması ve su kaynaklarının korunmasına yönelik gençlerin görüşlerinin paylaşılması hedefleniyor.
SASKİ’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen program, uluslararası öğrencilerin sürdürülebilir su yönetimi, çevre bilinci ve içme suyu güvenliği konularında deneyim kazanmalarına katkı sağladı.



