Sel felaketinin ardından Sakarya'da hava nasıl olacak? Meteoroloji açıkladı!
Sel felaketinin ardından Sakarya'da hava nasıl olacak? Meteoroloji açıkladı!
İçeriği Görüntüle

Marmara Bölgesi'nin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Sapanca Gölü, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından son yağışlarla birlikte yeniden yükselişe geçti. Su seviyesinin düşmesiyle iskelelerin karada kaldığı, kıyılarında çatlakların oluştuğu gölde yaşanan yükseliş sevindirdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) verilerine göre, 1 Ekim'de 29,87 metre olarak ölçülen gölün su seviyesi, 20 Ekim itibarıyla 30,56 metreye ulaştı. Göldeki yükseliş havadan da görüntülendi.

SAPANCA GÖLÜ'NE 32 MİLYON METREKÜP SU TAKVİYESİ

SASKİ Genel Müdürü Seyit Sakallıoğlu, son günlerde etkili olan kuvvetli yağışların Sapanca Gölü'ne önemli katkı sağladığını belirterek, yaklaşık 32 milyon metreküp taze suyun göle ulaştığını açıkladı.

Sakallıoğlu, "Son yağışlarla birlikte Sapanca Gölü'ne yaklaşık 32 milyon metreküp taze su takviyesi olmuş oldu. Bu da şehrimizin kullandığı 4-5 aylık su miktarına tekabül ediyor" dedi.

"SAPANCA GÖLÜ'NDEKİ CİDDİ ARTIŞ BİZİ MUTLU ETTİ"

Sakarya'da yaşanan yağışların kent tarihinde ölçülen en yüksek değerlerden birine ulaştığını ifade eden Sakallıoğlu, bazı ilçelerde metrekareye 400 kilogramın üzerinde yağış düştüğünü söyledi.

Sel ve taşkınların yol açtığı olumsuzluklara rağmen Sapanca Gölü'ndeki yükselişin sevindirici olduğunu belirten Sakallıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz günlerde meydana gelen olay, şehrimizin tarihinde ölçülmüş en fazla yağış miktarıdır. Belli ilçelerimizde yer yer toplam 400 kilogramın üzerinde bir yağış düştü. Oluşan seller ve taşkınların yanında Sapanca Gölü'ndeki ciddi artış bizi mutlu etti."

"GÖLDEN SU ALIMINI EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Sapanca Gölü'nü besleyen derelerdeki debi artışının yanı sıra Yuvacık ve Akçay barajlarındaki su seviyelerinin yükselmesinin de göl üzerindeki baskıyı azalttığını belirten Sakallıoğlu, su kullanımını azaltmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Sakallıoğlu, "Son yağışlarla birlikte Sapanca Gölü'nde 66 santimetre artışımız oldu. Biz her türlü yağışı alsak bile Sapanca Gölü'nden su alımını en aza indirmekle alakalı çalışmalarımız devam etmekte" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'ın gölün korunmasına yönelik hassasiyetine de değinen Sakallıoğlu, Sapanca Gölü'nün gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

SU KALİTESİNDE DE İYİLEŞME YAŞANDI

Yağışlarla birlikte göle ulaşan taze suyun yalnızca su seviyesini yükseltmediğini, su kalitesine de olumlu katkı sağladığını belirten Sakallıoğlu, çözünmüş oksijen miktarında artış yaşandığını ifade etti.

Yağışlı mevsimin başlangıcında olduklarını hatırlatan Sakallıoğlu, gölün maksimum seviyeye ulaşması durumunda Çark Deresi üzerinden yapılacak kontrollü tahliyenin ekosistemin canlı tutulmasına katkı sağlayacağını söyledi.

SAPANCA GÖLÜ 9 FARKLI NOKTADAN İZLENİYOR

Sapanca Gölü'nün Sakarya'nın en önemli içme suyu kaynağı olduğunu vurgulayan Sakallıoğlu, su kalitesinin uzman ekipler tarafından düzenli olarak kontrol edildiğini belirtti.

Sakallıoğlu, "Sapanca Gölü bizim göz bebeğimiz, Sakarya'nın temel içme suyu kaynağıdır. Biz gölün 9 farklı noktasından periyodik olarak numuneler alıp kontrolleri sağlamaktayız" dedi.

Yaz aylarında gölün bazı kesimlerinde görülen yosunumsu oluşumların da incelendiğini aktaran Sakallıoğlu, hem su üstünde hem de su altında uzman ekiplerle gölün ekolojik durumunun takip edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA