Sakarya Ticaret Borsası’nın verilerine göre, fındık fiyatlarındaki bu yükseliş hem doğal koşullar hem de piyasa dinamiklerinin etkisiyle gerçekleşti. Nisan ayında yaşanan soğuk hava dalgası ve zirai don, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde fındık bahçelerinde önemli ürün kayıplarına yol açtı. Arzda yaşanan bu daralma, fiyatların hızlı şekilde yükselmesine neden oldu.

Sezon başında kilogramı yaklaşık 120 TL olan fındık, yaklaşık yüzde 40’lık artışla 185 TL’ye kadar çıktı. Uzmanlar, fiyat artışında arzın azalmasının yanı sıra yurt dışından gelen yüksek talebin de önemli rol oynadığını belirtiyor.

Bu gelişmeler, üreticiler arasında umut yarattı ve önümüzdeki dönemde fiyatların daha da yükselebileceği konuşuluyor. Ancak uzmanlar, piyasada ani dalgalanmalara karşı temkinli olunması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Sakarya’daki fındık üreticileri, 2025 sezonunun verimli geçmesini ve fiyatların istikrarlı şekilde yükselmeye devam etmesini bekliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ