Türkiye genelinde 12 Şubat 2026 itibarıyla yürürlüğe giren yeni trafik cezaları, sürücüler arasında büyük hareketliliğe neden oldu. Ceza tutarlarının yeniden değerleme oranlarıyla artmasının ardından özellikle APP plaka kullanan araç sahipleri çözüm arayışına girdi.
Sakarya’da standart dışı Avrupa Pres Plaka (APP) kullanan yüzlerce sürücü, ceza almamak için plaka basım merkezlerine akın etti.
Cezası 4 bin 781 TL’ye yükseldi
Yeni düzenlemeyle birlikte standart dışı, kalın fontlu APP plaka kullanmanın cezası 4 bin 781 TL olarak uygulanmaya başladı. Denetimlerin sıklaştırılmasıyla birlikte birçok sürücü ceza almamak için plakalarını yönetmeliğe uygun hale getirmeye başladı.
Plaka basım merkezlerinde son günlerde yoğunluk yaşanırken, sürücüler eski plakalarını değiştirerek standart plaka taktırmayı tercih ediyor.
Plaka değiştirmenin maliyeti
APP plaka kullanan araç sahiplerinin standart plakaya geçiş için belirli bir maliyeti de karşılaması gerekiyor. Buna göre plaka basım ücreti yaklaşık 850 TL olarak belirtilirken, ruhsat işlemleri için ise yaklaşık 4 bin TL ödeme yapılması gerekiyor.
Yetkililer, sürücülerin trafik cezalarıyla karşılaşmamak için araçlarında yönetmeliğe uygun tescil plakası kullanmaları gerektiğini hatırlatıyor.





