Adına billboard, raket, afiş her ne deniyorsa şehrin tümüne hâkim alanlarda kullanılan reklam araçları, son yıllarında yaygın kullanılan reklam materyalleri.

Oluşturduğu etki tabanı nedir bilmiyorum, kuşkusuz ölçümleri yapılmıştır ve insanlar üzerinde yani nihai tüketicide etkisi vardır. Vardır ki bu denli yaygın kullanılmakta.

Reklam uzmanlık alanım olmadığı gibi ilgi alanımda değil, bu hususta bir görüş ve tespite yetkin değilim. Had aşımı yapmak ve bir sektöre zarar vermek istemem, olumsuz görüş belirtmek gibi de kastım yok.

Mutlaka fayda elde ediliyordur. Daha etkili yöntem var mıdır, dijital alan daha mı etkilidir bilemiyorum. Ancak bildiğim bir şey varsa o da ticari yatırım ve rekabet, ürünün tanıtımı satışı, tüketiciye ulaşımı gibi alanlarda hizmet verilen reklam kalemlerinden olduğu yönünde.

Yani reklama ihtiyaç duyulan ürünün tanıtımı sunumu vs. gibi hizmetlere yönelik kullanılan araçlar, asıl maksadına hizmet ediyor ise tartışılır sorgulanır tarafı yok. Sağlanan fayda bizim konumuz olmadığı için tercihe ilişkin söyleyeceğimizde bir durum yok.

Tüm reklam araçları bizde asıl maksadında öte kullanılmakta, sanırım her birimizin dikkati çekmiştir hatta öylesi bir durum var ki ne oluyor demeden de alamıyoruz kendimizi.

Şehrin dört bir yanı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin fotoğrafları ile donatılmış. Her elektrik direğinde, her duvar tabelasında, her afişte Yüce’nin fotoğrafları. 

Hizmet üretmekten daha fazla emek harcanmakta reklam ve tanıtım mevzusuna. Daha ötesi üretilen hizmetten daha fazlası var reklam tabelalarında. Yüce’nin fotoğrafları şehrin her köşesinde.

Yurt dışında yaşayan bir arkadaşımızın dikkatini çekti, kimdir bu fotoğraftaki niçin bu kadar sıklıkla reklam afişleri var, amaçlanan nedir diye ilginç bir soru yöneltti !

Seçim dönemi değil kaldı ki seçim dönemi için de doğru olduğu söylenemez. Farklı örnekler var zaman zaman da dile getiriliyor, örnek teşkil etmesi adına yazılıp/çiziliyor. İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediye başkanları, reklam afişlerde kendi fotoğraflarına yer vermiyor, küçük bir alanda isimlerine yer veriyorlar.

Kamu kaynakları ile üretilen ve hayata geçirilen projeler reklam panoları marifetiyle lütufmuş gibi sunuluyor. Hizmet üretmeye talip olan belediye başkanları, görevi değilmiş ve görev tanımının dışında bir çalışma yürütmüşler gibi bir yanlış davranış var ortada. Bunu özellikle Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem Yüce için söylemek mümkün ve haksızlık yapmamış oluruz.

İnanın sayın başkan bu görüntü hiç hoş değil ve size sağladığı hiçbir faydası yok, bunu size yol arkadaşlarınız söylüyor olmalı değilse yol arkadaşlarınızı gözden geçirin. Çok fazla abartı var ortada ve rahatsızlık boyutlarına kadar erişmiş.

Proje anlatmak ise kısmen anlaşılır bir durum, sizin yaptığınız kendi adınız ve soyadınızı büyük harfler ile yazmak, fotoğrafınızı sergilemek. Sahi bunu yaparken beklentiniz ne, ne kazanmayı umuyorsunuz.

Bu ikazı dostlarınız yapıyor olmalı, ben sizin dostlarınızdan biri değilim ama bu şehre dost bir uyarı gibi anlar ve umarım dikkate alırsınız. Görüntünüz ile yoruyor ve trafik akışına olumsuz katkılar sunuyorsunuz.

Hele ki sağlıklı trafik akışının sağlanmadığı, iflas eşiğinde toplu taşıma sistemi tüm şehre hâkimken yapmayın bunu. Hayata geçireceğiniz bir proje hiç şüpheniz olmasın ki bu şehirde hak ettiği değeri bulur, böylesi bir kaygı taşıyor ve bu kaygı ile yapıyor iseniz o reklam tabelalarını, sakın ola yapmayın. Siz yeter ki dikkate değer proje üretin, biliniz ki fazlası ile alaka bulur ve sizin adınızla anılır.

Örneğin yıllar yılı yolunu gözlediğimiz hafif raylı sistem projesi var ya hani göreve başladığınız ilk dönemleri Güney Kore’de incelemelerde bulundunuz ve döndükten sonra birkaç güzergâh bilgisi ile proje müjdesi vermiştiniz. Raylı sistemler konusu uzmanı partinizin eski bir milletvekili olan Mustafa Ilıca’lı ile birlikte yaptığınız seyahat sonrası paylaşım.

Bu hatırlatmayı şunun için yapıyorum, bakınız bu projeyi hayata geçirin bu şehirde yaşayan en küçük yurttaşından en yaşlısına kadar herkes adınızı ezberler, sizin fotoğraflarınızdan oluşan reklam panolarını kendileri oluşturur.

Demem o ki siz proje yapın, şehrin en temel sorunlarını çözüme kavuşturun gerisini bırakın bu şehir sizin hakkınızı öder bundan da şüphe duymayın. Mesele fotoğraflarınızın asılması ise kendi adıma söz veriyorum, üzerime düşeni yapmaya hazırım.

Kamu yararı gözeterek kullanın reklam panolarını fayda sağlanacaktır kamu adına. Toplumsal bir sorunun çözümüne katkı koyacaktır.