Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan Toker, Yeni Sakarya Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturan Listeria monocytogenes bakterisine dikkat çekti. Toker, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi özellikle gıda güvenliği ve veteriner hekimlik denetimlerinin önemine vurgu yaptı. Listeria monocytogenes’in doğada ve çevrede yaygın bulunan, kendini koruma kapasitesi yüksek bir bakteri türü olduğunu belirten Toker, “Doğada ve çevrede bulunan yaygın bir bakteri türüdür. Toprakta 6 aya kadar canlı kalabiliyor. Bu yüzden birçok gıda maddesi, yem ve suya bulaşabiliyor ve buralarda da çoğalabiliyor.” dedi.

Li̇steri̇a Tehli̇kesi̇ (1)

HİJYEN ÖNEMLİ!
Listeria’nın gıdalarda görülebilen en kuvvetli patojenlerden biri olduğunu ifade eden Toker, "Bu bakterinin 70 derecenin üzerinde ve 10 saniyeden fazla ısıl işlem gören ürünlerde şekillenmez ve bakteri ölmüş olur. Ancak, çeşitli yollarla bulaşabilecek ve üreme yapabilecek bir bakteri türüdür. Gıdaya temas eden eller ya da hijyenik olmayan üretim alanlarında yeniden bulaşma riski taşıyabilir.” şeklinde konuştu. Bakterinin sadece hayvan türlerinde bulunmadığını yem maddeleriyle de Listeria almış olabileceğini söyleyen Toker, “Hayvan yem maddeleriyle de bakteri almış olabilir ve hastalık belirti göstermez ama hayvanın bağırsaklarında Listeria olabilir. Yetiştirici bunu anlayamaz ancak veteriner hekimler anlayabilir.” diye konuştu.

KESİMDE SIKI DENETİM 
Kesim süreçlerinde sıkı bir denetim mekanizması olduğunu belirten Toker, “Kanatlı hayvanlar kesim olgunluğuna ulaştığında veteriner hekim tarafından sevk belgesi düzenlenmeden kesimhanelere gidemez. Kuş gribi gibi hastalıklar için testler yapılır. Hekim, kesime gidebilir raporu düzenler tarım il müdürlüğü veya ilçe müdürlükleri, 'hayvanlar kesime gidebilir' raporu verildikten sonra ancak hayvan kesime gidebilir. Veteriner hekim kontrolü olmadan entegre üretim yapan tesislerde, olumlu sonuç alınmadan hastalık belirtisi olan hayvan kesime gönderilemez.” dedi.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR 
Bakterinin insanlara bulaşması durumunda, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Başkan Toker, “Eğer hijyen kuralları göz ardı edilir ve tedbirler alınmazsa çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir.” dedi. Bakterinin yüksek risk grubunda olan kanser ve bağışıklık sistemi düşük olanlarda ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Toker,
“Amerika’daki bir çalışmaya göre yüksek riskli gruplarda bu enfeksiyon yüzde 20-30 oranında ölümle sonuçlanabiliyor. Menenjit, ense sertliği gibi ciddi semptomlar oluşabilir.”  ifadelerini kullandı.  

BAYRAM YAKLAŞIYOR!
Kurban Bayramı öncesinde halkı uyararak, mezbaha dışında yapılan kesimlerin büyük tehlike taşıdığını belirten Toker, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bizler yıllardır uyarıyor ve tekrar ediyoruz. Hayvanların mezbahalarda kesilmesi lazım, uygun olmayan şartlarda kesildiğinde, hastalığı var mı yok mu tespit edilmeden kesildiğinde halk sağlığı için büyük tehlike oluştura bilir. Hayvanın kontrolü yapıldıktan sonra mezbahalarda kesilmesi gerekiyor.” dedi.  

GÜVENİLİR GIDA İÇİN
Veteriner hekimliğin en önemli görevinin koruyucu hekimlik olduğunu vurgulayan Toker, “Veteriner hekimler gıdaların her aşamasını denetler. Ruhsatlı işletmelerde bu kontroller düzenli yapılır. Ancak kaçak üretim ve merdiven altı ürünler büyük risk taşır. Kontrolü yapılmadan kesime giden hayvanlar ve merdiven altı ürünler halk sağlığı açısından risklidir. Tüketici güvenilir firmalardan, veteriner kontrolü olan ürünleri tercih etmeli." dedi. 

KORUYUCU HEKİMLİK
Veteriner hekimliğin en önemli görevinin koruyucu hekimlik olduğunu vurgulayan Volkan Toker, “Veteriner hekimler gıdaların her aşamasını denetler. Hayvandan insana geçen birçok hastalık var. Şarbon, brusella, tüberküloz ve kuduz gibi önemli hastalık türleri var. Veteriner hekim bu hastalıkların kaynağında yok eden ve bu hastalıklar insanlara bulaşmasını önleyen sağlıkçılardır ve toplum sağlığı için çalışır. 'Beşeri hekim insanı, veteriner hekim insanlığı' korur. Bu anlayışla toplum sağlığı için çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Li̇steri̇a Tehli̇kesi̇ (2)

Muhabir: Şevval Geçin