Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM'de AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesi konusundaki bir soruya dikkat çeken bir yanıt verdi:
“Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber değerlendiririz.”
“Kamuoyundaki Tartışmaları İzliyoruz”
Eğitim süresiyle ilgili verileri ve kamuoyundaki beklentileri takip ettiklerini belirten Bakan Tekin, konunun yasama organının yetkisinde olduğunu ifade etti. “Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz” diyen Tekin, kararın toplumsal talepler doğrultusunda şekillenebileceğinin sinyalini verdi.
Ne Olmuştu?
Geçtiğimiz aylarda Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen, 4+4+4 sistemine yönelik geniş kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirmişti. 36 binden fazla öğretmen, okul yöneticisi, öğrenci ve veli ile yapılan araştırmada, lise eğitiminin süresine ilişkin farklı modeller önerilmişti.
Araştırma sonucuna göre:
-
Katılımcıların önemli bir kısmı, lise eğitiminin son 4 yılının “2+2” modeliyle düzenlenmesi gerektiğini savundu.
-
2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı ya da
-
3 yıl zorunlu + 1 yıl isteğe bağlı gibi alternatifler öne çıktı.
-
Yeni Bir Model Gelebilir Mi?
Bakan Tekin’in açıklamaları, zorunlu lise eğitiminin süresine dair esneklik ve alternatif modellerin değerlendirilebileceği yönünde yorumlandı. Ancak henüz resmî bir adım atılmış değil. Sürecin ilerleyip ilerlemeyeceği, kamuoyunun eğilimlerine ve siyasi iradenin kararına bağlı olacak.





