Günlük 730 bin varil üretim kapasitesine sahip olan Mina Al-Ahmadi Rafinerisi, bölgenin en büyük enerji tesisleri arasında yer alıyor. Saldırı sonrası küresel piyasalarda da etkisini gösteren gelişmelerle birlikte Brent petrol fiyatı 7 doların üzerinde artarak 114,83 dolara yükseldi.
Körfez’de Gerilim Tırmanıyor
Bölgede tansiyonun hızla yükseldiği belirtilirken, İran’ın Körfez ülkelerindeki enerji altyapılarına yönelik saldırılarını artırdığı ifade ediliyor. Katar’da bulunan sıvılaştırılmış doğalgaz tesisleri füze saldırılarıyla hedef alınırken, tesislerde büyük yangınlar ve ciddi hasar meydana geldi.
Abu Dabi yetkilileri ise Habshan gaz tesisi ve Bab sahasının gece saatlerinde düzenlenen saldırıların ardından kapatıldığını açıkladı.
Bölgesel Çatışma Enerji Arzını Tehdit Ediyor
Yaşanan gelişmelerin, İsrail’in dünyanın en büyük doğalgaz sahalarından biri olan Güney Pars’a yönelik operasyonunun ardından geldiği belirtiliyor. İran’da elektriğin yaklaşık %80’inin doğalgazdan sağlandığı düşünüldüğünde, bu tür saldırıların ülkenin enerji arzı üzerinde ciddi risk oluşturduğu değerlendiriliyor.
Uzmanlar, Orta Doğu’daki enerji altyapılarına yönelik saldırıların artmasının küresel enerji piyasalarında dalgalanmayı sürdüreceğine ve petrol fiyatlarında oynaklığın devam edebileceğine dikkat çekiyor.





