Yeni yerler görmenin, yeni insanlar tanışmanın, yeni kültürler tanımanın, yeni lezzetler tatmanın en güzel yanı yeni şeyler öğreniyor oluşunuzdur. Unutulmaz bir kültür turu yapacağınız Balkanlar tatiliniz boyunca bu eşsiz deneyimlerden çok daha fazlasını bulacağınıza emin olabilirsiniz. Birbirinden güzel deneyimlere sahip olabileceğiniz harika bir yurtdışı turu yolculuğuna çıkmadan önce bu yazımızı sakın kaçırmayın. Balkanlar’a özgü lezzetlerden, ilginç ulaşım yöntemleri ve tarihi gerçeklere kadar birçok bilgi edinebileceğiniz Balkanlar gerçekleri yazımızı okurken not almayı unutmayın! Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya, Kosova ve diğer Balkan ülkeleri hakkında bilinmeyen çarpıcı gerçekleri öğrenmek için buyurun:

·         Rahibe Teresa (Anjezë Gonxhe Bojaxhiu), 1910'da Üsküp'te (şimdi Makedonya'da olsa da o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarıydı) Nobel Ödülü kazanan tek Arnavut olarak biliniyor.

·         1885 yılında Saraybosna (Bosna Hersek’in başkenti) Avrupa'da ilk şehir oldu ve dünyanın ikinci kenti San Francisco'yu takiben şehir genelinde çalışan tam zamanlı bir elektrikli tramvay ağına sahip oldu.

·         Bulgarlar “hayır” demek yerine başlarını aşağı yukarı; “evet” demek içinse sağa solasallarlar.Bizdekinin tam tersi, ne garip!

·         Bugün hem erkekler hem de kadınlar için önemli bir aksesuar olan kravat, ilk kez 17. yüzyılda Hırvat askerlerinin üniformasında kullanıldı.

·         Yunanistan'da hiç kimsenin oy kullanıp kullanmama gibi bir alternatifi yok. Oy kullanmak, 18 yaş ve üstü her vatandaş için yasalarca zorunludur.

·         İtalyanlar macchiato icat etse de bu icatlarını tamamlayan Kosovalılar oldu. Kosova'ya nereden giderseniz gidin, İtalyanlara göre daha iyi bir macchiato bulacağınıza garanti veriyoruz.

·         Makedonya'nın dünyaca ünlü Ohri Gölü, Avrupa'nın en eski gölü olan Balkanlar'da en derin göl olma özelliğini taşıyor. Gölün tarihinin 400 milyon yıldan daha eskiye dayandığı ve 200'den fazla endemik türe ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

·         Avrupa'daki tek altın müzesi Orta Romanya'da (Brad şehrinde) bulunuyor ve nadir bulunan parçaları sergiliyor.

·         "Vampire" dünya çapında kabul gören tek Sırpça kelime.

·         Slovenya'da musluk suyu kaliteli, dolayısıyla gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Susuzluğunuzu herhangi bir halka açık çeşmeden su içerek giderebilirsiniz.

·         Çok ucuz bir şey alıyor olsanız bile Balkan ülkelerinin birçoğunda her alışverişinizin ardından fiş alırsınız. 20 sent ücretinde ekmek mi alacaksınız?

·         Kosova, diğer Balkan ülkelerinin yanı sıra Monako'nun cep telefonu ağını kullanıyor. Sabit hatların çoğu Sırp numaraları, ancak cep telefonu numaraları Monako ya da Slovenya hatlarından oluşuyor.

·         Oyuncak ayılar, Arnavutluk'taki neredeyse bütün evlerin hemen dışında asılı durur. Peluş ayıların kötü ruhları uzak tuttuğuna inanılıyor. Tüm renk ve ebatlarda Arnavutluk’un her yerinde ayı görmeye hazır olun.

·         Sırbistan, dünyadaki en fazla sigara içen nüfusa sahip ülkelerden biri.Sırbistan’ın her yerinde sigara içmek yasaldır.

·         Arnavutluk'ta kiosk cihazlarından sigara alabilirsiniz.Bulunduğunuz yerde market aramak yerine adım başı karşınıza çıkacak olan kioskları kullanabilirsiniz.

·         Kosova'da kamu binalarında sigara içilmesi yasaktır. 50 avro para cezası alırsınız.

·         Balkanlar’daki her ülke, genellikle et, peynir ya da ıspanakla doldurulmuş bir çeşit böreğe sahiptir ve hepsi de böreği kendi mutfaklarına ait olduğunu savunur.

·         Balkanlar’daki ülkeler arasında avro kullanmayan olsa da birçoğunda avroyla alışveriş yapabilir, konaklayabilirsiniz. Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya'da avro geçerli.

·         Arnavutluk'ta şaşırtıcı derecede Mercedes marka araba var. Yeni ve eski arabalar, otobüsler ve kamyonlar, ne yana baksanız Mercedes göreceksiniz. Bazıları, araçların markası Mercedes olmasa bile %80'inin Mercedes logosunu kendilerinin taktığını söylüyor, ancak bunun ne kadar doğru olduğu tartışılır elbette. Özel otomobil sahip olma hakkı ülkede 1991 yılında yasal hale geldi.

·         Arnavutluk'ta otobüs durakları yok ve hiçbir yerde büyük belediye otobüsleri göremezsiniz. Arnavutluk'taki toplu taşıma araçları arasında en çok furgonlar (mini otobüsler) kullanılıyor. Bizdeki dolmuşlara benzeyen furgonların Arnavutluk’un her yerine ulaşımı sağlıyor. Örneğin, Tiran'da, Şkodra'daki furgonlar kentin öbür ucundaki Berat'a kadar ulaştırıyor.

·         Balkan ülkelerinin genelinde hem şehirlerarası hem de şehir içi otobüs sürücülerinin büyük bir kısmının yardımcı muavini vardır. Bagajınızı yerleştirmede, otobüste bilet kontrolünde vb. konularda yardımcı olurlar. Hatta bazen üçüncü bir yardımcı bile olabliyor.

Editör: Haber Merkezi