Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çöken binanın çevresinde 16 binanın tahliye edildiğini ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceğini açıkladı.

Bakan Kurum, Mevlana Mahallesi Issıkgöl Caddesi’ndeki çökmenin ardından akşam saatlerinde Gaziler Mahallesi İbrahim Ağa Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada kolon çatlaklarının fark edilmesi üzerine bölgeye giderek incelemelerde bulundu. AFAD, polis ve itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonucu 3 binadaki 21 daire tahliye edilirken, toplamda 16 binanın boşaltıldığı bildirildi.

Bakan Kurum, yaptığı açıklamada bölgedeki tüm binaların ayrıntılı şekilde incelendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Etraftaki tüm binaları bilim insanlarımızın çalışmalarıyla, AFAD’ımızın, Bakanlığımızın, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla birlikte tek tek tespitlerini gerçekleştiriyoruz. Burada ayrıntılı bir zemin araştırması yapıyoruz. Boğaziçi, Fırat, Kocaeli ve Gebze Teknik Üniversitelerinden hocalarımızla birlikte detaylı bir çalışma yürütüyoruz.”

Bakan Kurum, tahliye edilen vatandaşların mağdur edilmeyeceğini vurgulayarak,

“16 binamızda yaşayan vatandaşlarımızı misafirhanelerimizde, otellerimizde misafir ediyoruz. Evine giremeyen vatandaşlarımıza, esnafımıza belediyemiz ve valiliğimiz aracılığıyla maddi destek sağlanacak” dedi.

2019 yılında İstanbul Kartal’daki Orhantepe apartman faciasını hatırlatan Bakan Kurum, benzer bir sürecin Gebze’de de yürütüleceğini belirtti:

“Orada olduğu gibi, burada da gerekli tüm etütleri yapıp, alınması gereken tedbirleri alacağız. Vatandaşımız müsterih olsun. Zemin incelemeleri tamamlandıktan sonra hem yenilenmesi gereken binalarla ilgili adımlar atılacak hem de güvenli bir yaşam alanı oluşturulacak.”

Bakan Murat Kurum, açıklamasını, “Yitirdiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet, Gebze ve Kocaeli halkına başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun.” sözleriyle tamamladı.

Kaynak: İHA