İlk günlerin aksine her geçen gün belirsizlik yol haritamız olmaya başladı, bir türlü mücadelede kararlı olamadık. Cuma akşamı ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından sergilenen manzara. Sorumsuzluğun muhatabı marketler ve fırınlar önünde yoğunluğa sebebiyet veren yurttaş olmadığını istifasının sunan bakanın sözlerinden anlıyoruz, “ hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir.”  Diyerek tartışmalara ve muhatap aramaya son vermiş oldu.

Sorumluluğu salt yurttaşa yükleme çabaları bu sayede açığa düşmüş oldu.

İktidarı korumak kollamak adına tüm suçu yurttaşa yüklemek gibi anlamsızca çabalara tanıklık ettik, kibir dağları oluştu.

Mart ayı başı itibariyle virüs ve mücadele yurttaş tarafından önemsendi ve o oranda duyarlılık sergilendi ancak her geçen gün ortaya konulan hassasiyetten uzaklaşıldı. Süreç uzadıkça tedbirlere uyumsuzluk hali baş gösterdi. Gerekçesi nedir; kademe kademe alınan sokağa çıkma yasakları bu hususta ortaya konulamayan kararlı irade sonucu mu?

İçinde bulunduğumuz an itibariyle asrın illetiyle mücadelede gerileme yaşıyoruz, özellikle Cuma gecesi sergilenen sosyal mesafe gözetilmeden ortaya çıkan iç içe geçmiş insan manzaraları.

Yansımalarını sanırım içinde bulunduğumuz hafta sonuna doğru yaşarız. Umarım beklentilerin aksine az hasarla geçeriz.

Sokağa çıkma yasaklarını takiben yaşananlar sanırsın ki yasağın bitimiyle birlikte virüs illetinden de kurtulduk. Hafta başı itibariyle Sakarya da yaşam normalleşti, tüm cadde ve sokaklar eski canlılığına büründü. Çark caddesi ve dar sokak başta olmak üzere adım atacak yer bulunmaz yoğunluklar yaşanmakta, bu alanlar da hareket serbest ancak katlı Pazar yeri üst katta faaliyet ve dolaşım yasak.

Adapazarı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu bu hatadan dönerek Çark Caddesi ve bağlı sokaklar, Dar sokak ve bağlı sokak ve caddelerde bulunan işyerlerini 14 -19 Nisan tarihlerinde ki kapatma kararını açıkladı.

Nasıl bir yasak anlayışıdır anlamak mümkün değil, yaşa ve gör! Kervan yolda düzülür.

Hastane ve yatak sayısını artırsanız da böylesi anlaşılmaz yasak uygulaması ile mücadelede başarı elde etmeniz mümkün değil. Eğitim Araştırma Hastanesinin yanı başında bulunan Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi de korona virüsle mücadele karantina hastanesi için hizmete başladı.

Arifiye’de bulunan bir öğrenci yurdu karantina hastanesi olarak düzenlendi, Pamukova Devlet Hastanesi kadrosu bu yurtta hizmet verecek.

Vaka sayısın da gerileme sağlayamıyorsanız hekim sayısı ve hasta yatak kapasitesinde ki artış mücadele için yeterli olmayacaktır. 

Sağlık camiasının tüm iyi niyetiyle vermiş olduğu haklı mücadeleye gölge düşürecek kararlar alınmakta, bir an evvel hatalı uygulamalardan geri dönülmeli.

İl Pandemi Kurulu bu haftaya ilişkin toplantısın da hasta yatak kapasitesinin artışına ilişkin kararlarını açıkladı, meseleyi sadece hastane ve yatak kapasitesi üzerinden değerlendirirseniz sonuç, maalesef hüsran olur.

Mücadelenin ilk şartı vaka sayısını azaltacak önlemler olmalı.

Hastane ve yatak kapasitesi hiç kuşku yok ki artırılmalı, mücadeleyi bu alanla sınırlı tutma hatasından dönülmelidir söylemeye çalıştığım.