Gündemden uzaklaşmamalı, iki temel sorunla karşı karşıyayız. Yaşadığımız bölgenin gerçeği, deprem bir diğeri ise asrın illeti, Covid19.

İzmir depremi bir kez daha gösterdi ki sorunları halının altına süpürerek halledemiyoruz, bir sarsıntı da kaybedilen canlarımız.

Birçok büyük deprem yaşamış olmamıza rağmen, ciddi bir önlem almış değiliz.

Dönem dönem saman alevi misali kentsel dönüşüm sözleri sarf edildi, ancak durumumuz ortada.

Özellikle 1999 Marmara depremi ve üzerinden geçen 21 yıl da kararlı bir irade sergilenmiş olsa idi sorunun üstesinden gelinmişti.

İzmir depreminin gözler önüne sergilediği bir diğer gerçek ise depreme dayanıksız yapı stoğu çalışmasının mevcutta olamadığıdır ki bu halde kentsel dönüşümde kararlı olsanız da doğru sonuç alma olanağınız yok demektir.

Sakarya Büyükşehir Meclis toplantısında Ekrem Yüce; Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı kurulduğu bilgisini verdi

Yüce “Afetlere hazırlık noktasında inşallah yeni kurulacak birimimizle daha etkin bir çalışma yürütecek, öncelikle Sakarya’mızı depremlere hazır bir şehir haline taşıyacağız“ diye konuştu.

Anlaşıldığı üzere Büyükşehir Belediye bünyesinde depremle ilgili birimimiz yeni kurulmuş oldu, çok geç atılmış adım.

Deprem olmamış olması şansımız olmuş.

İzmir depremi sonrası yaşanılan gelişmeleri hatırlayalım, enkaz alanına erken geldik, müdahalede zaman kaybetmedik böbürlenmeleri vardı. Yani can kaybının önüne geçmek değildi övünülen.

Oysaki gelişmiş batı toplumları çok daha şiddeti yüksek depremlerden yurttaşlarının burunun kanamadan çıkmayı övünç malzemesi yapmazken…

Onun için Yüce’nin şu sözü çok önemli, “depremin önüne geçemeyiz ama zararlarını azaltabiliriz“.

Yüce kentsel dönüşüm planının hazır olduğunu söyledi, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini Çevre Bakanlığına sunduklarını ve onaylanmasını bekledikleri bilgisini paylaştı.

Tam olarak çalışmanın neyi içerdiğini bilmiyoruz, umarım zaman kaybedilmeden hasarlı binalar tespit edilerek yıkılması, yurttaşın mülkiyet hakkı korunarak güvenli yaşam alanlarının imar edilmesidir planlanan…

Bu hususta kaybedilecek zaman olmadığını gerçeğini unutmadan hareket edilmeli, deprem tehdidinin çok uzak olmadığı ortada iken.

Marifet enkaz alanına vaktinde varmak değil, depremi hasarsız atlatmak olduğu bilinci ile hareket etmek yol haritanız olsun.  

Sorunu kentsel dönüşüm çözer! Yılları boşa harcadınız, çok geç kalıyorsunuz…

Asrın illeti hız kesmeden hayatımızı etkilemeye devam ediyor.

Sosyal mesafeyi gözeterek yeni düzen yaşama alışmalıyız.

Özellikle son günlerde ki vaka artışı sorunu ciddiye almadığımızı gösteriyor, maskesiz ve özensizlik sonucu böylesi bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz.

Kurumlar kısıtlamalar ve kendi içinde tedbirlerle mücadele etmeye başladılar.

Birçok kurum HES kodu uygulamasına başladı.

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin benim de katıldığım dikkat çeken bir açıklama yaptı Büro-İş Sakarya İl Temsilcisi Metin Küçükatay “ Daha öncede uyardım ama bizi dinlemediler. Gümrükönü vergi Daire’sinde virüs çıktığı zaman söyledik ama yine dinlemediler. Bari bu kez dinlesinler. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım sürekli tedbir ve önlem alın derken halen vergi dairelerinde HES kodu uygulamasına başlamadı.“ dedi.

Küçükatay  “ mükelleflerimize sesleniyoruz, işleriniz için dairelerimize tek başlarına gelsinler, kalabalık gelmesinler.“ diye de öneride bulundu ki son derece haklı öneri.

Kurumlarda ki yoğunluğun azaltılması, gereksiz yoğunluğa sebebiyet verilmemesi mücadeleye katkı koyacağı gibi hizmet sunumuna da katkı koyacaktır.

Vergi yapılandırması için yaşanılacak yoğunluk düşünüldüğün de telafi güç sonuçlar yaşanılması kaçınılmaz olur, Küçükatay’ın işaret ettiği önlemler vakit kaybedilmeden alınmalı.

Tüm kamu kurumlarında uygulanan HES kodu uygulaması vergi dairelerinde de başlamalı.