Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere göbek bölgesinde oluşan yağlanmadan bahsetmek istiyorum.

Günümüzde kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk neredeyse tüm bireylerin şikayetçi olduğu veya mağruz kaldığı hem görüntü olarak hem de sağlık açısından yüksek risk taşıyan göbek bölgesi yağları neyi ifade eder, neden oluşur, eritmek mümkün mü? gelin maddelerle özetleyelim.

1. Karın yağları, yani göbek, kalça ve bacaklarda biriken yağlardan çok daha tehlikelidir.

Elbette genetik eğilimler, aileden gelen yanlış beslenme düzeni gibi etkenler aşırı kiloya ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olabilir. Fakat bu konuda yapılan araştırmaları incelediğimizde karın bölgesi yağlanmasının kalp ve damar hastalıkları, tip2 diyabet, kalp krizi ve kronik hastalık riskini artırdığını ortaya koymaktadır.

2. Çok yağlı besinler tüketmek göbek bölgesindeki yağlanmayı artırır.

Bu bilgi bir miktar doğru, bir miktar da yanlış. Çünkü sağlıklı yağlar diye isimlendirdiğimiz zeytinyağı, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumların tüketimi kalp ve damar rahatsızlıklarının önlenmesinde etkilidir. Bir diğer yandan yapılan araştırmalar trans yağların göbek çevresindeki yağ miktarını artırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Trans yağlar margarinde, pastane ürünlerinde, kızarmış besinlerde ve hazır yiyeceklerde bulunmaktadır. Bunun yanında tükettiğimiz total yağ miktarı yaşa, cinsiyete, kiloya, fiziksel aktivite ve rahatsızlıklara göre belirlenmelidir. Yani tüketilen yağın fazlasında ziyade yüksek kalorili ve tüketilmesi gerekenden fazla tüketilen tüm besinler göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olabilir.

3. Fast food tüketimi karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur.

Doğru. Fast food tarzı yiyecekler hem kalori açısından, hem kullanılan yağ içeriği hem de yüksek orandaki yağ miktarı sebebiyle göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olur.

4. Mekik çekmek karın bölgesi yağlarını eritmez.

Evet mekik çekmek yalnızca karnınızdaki kasları güçlendirir. Göbek bölgesi yağlarını  eritmek için aerobik egzersizler, yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, yüzme gibi egzersizlerle hayatınızda yer açın ve devamlılık sağlayın. Bir diyetisyen kontrolünde beslenmenizi düzenleyin.

5. Gazoz, kola vs. karın bölgesi yağlanmasında etkilidir.

Gazoz, kola gibi asitli içecekler, meyve suyu ve soğuk çaylar içerdiği yüksek oranda şeker ile karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur.

6. Alkol tüketimi karın yağlanmasını artırır.

Her çeşit alkol tüketimi yüksek kalorili içeriğinden dolayı karın ve bel çevresinde yağlanmanın sebebidir. Vücuda alkol alındığında karaciğer besinlerden gelen kaloriyi yakmak yerine uzun bir süre alkolü yakmaya çalışır. Dolayısıyla hem yüksek kalori içeriği, hem de karın yağlanmasında ki direkt etkisinden dolayı alkol tüketimi oldukça zararlıdır.

7. Lif ağırlıklı beslenmek karın bölgesini eritmekte etkilidir.

Lif ağırlıklı beslenmek karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmakta etkilidir. Çünkü posadan zengin besinler uzun sürede sindirilir bu da uzun süre sizin tok kalmanızı ve yüksek kalorili besinlere saldırmanızı engeller. Kan şekerini ve kolesterolü dengede tutar. Işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünlerini tüketmenin bel çevresi yağlanmasını azalttığı yönde çalışmalar mevcuttur.

8. Erkekler kadınlara oranlara daha fazla göbeğe sahiptir.

Bu bilgi doğrudur. Erkekler cinsiyet hormonları nedeniyle kadınlara oranla karın bölgesi yağlanmasına daha meyillidir. 40 yaşına kadar kadınlarda yağlanma genelde kalça, basen bölgelerinde daha fazladır. 40 yaşından sonra östrojen hormonunda ki azalmayla göbek bölgesi yağlanma artmaktadır.

 Karın bölgesinde oluşan yağlanma çoğunlukla çoğu kişide varolduğu için veya farklı sebeplerden ötürü önemsenmeyebiliyor. Fakat karın bölgesi yağlanması tüm kalp damar hastalıklarını beraberinde getirir. Aynı zamanda kalp krizi, damar sertliği, osteoporoz, Alzheimer, diyabet, bağırsak kanseri, metabolik sendrom gibi kronik hastalıkların habercisidir. Bu kişiler yüksek risk altındadır. Dolayısıyla bu yağlardan kurtulmak için acele edin ve doğru bir beslenme programı ve egzersiz ile göbek bölgesi yağlarınızdan kurtulun. Bunu yaparken internette ve medyada dolaşan göbek eriten tariflere inanmadan, sağlıklı bir beslenme düzeni ile bir diyetisyenden mutlaka yardım alın. Unutmayın her geçen gün aleyhinize işliyor olabilir.

 Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, sağlıklı haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]