Her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Haftası, iş kazalarının önlenmesi ve farkındalık oluşturulması açısından büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan 5S OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Samet Çağlayan, 2024 yılında yaklaşık 2 bin işçinin iş kazaları sebebiyle yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Bu can kayıplarının büyük bölümü alınacak basit önlemlerle önlenebilirdi. Kazaların yüzde 88’i çalışan, yüzde 10’u ise iş yeri koşulları ve ekipmanlardan kaynaklanıyor. Yani yüzde 98’i önlenebilir” dedi.

"Kazalar yaşanmadan önlem alınmalı"
İş güvenliğine dair alınacak önlemlerin, kaza yaşandıktan sonraki telafilerden hem daha ucuz hem de hayati olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “Bir asansörün yıllık bakım maliyeti 5 bin lira olabilir ama bakımsızlık sonucu yaşanan kazanın bedeli can kaybı ve milyonlarca liralık zarar olabilir. Üstelik bir çocuğun annesiz ya da babasız kalmasının maddi karşılığı yok” ifadelerini kullandı.

Tüm işletmelere İSG hizmeti zorunlu hale geldi
İş güvenliği hizmeti almanın tüm işletmeler için zorunlu hale geldiğini belirten Çağlayan, 2025 itibarıyla “az tehlikeli” sınıfta yer alan sektörlerin de İSG hizmeti alma zorunluluğuna dahil edildiğini söyledi. “Restoran, kafe, emlak ofisi, kuyumcu, telekom gibi pek çok alandaki işletmeler iş güvenliği hizmeti almaya başladı. Hem sağlık raporu, hem eğitim hem de risk değerlendirmesi sağlanıyor” dedi.

Yangın örneğiyle uyardı
Geçtiğimiz aylarda Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 76 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangınını hatırlatan Çağlayan, “Eğer o işletme iş güvenliği hizmeti alıyor olsaydı, yangın eğitimi, tatbikatlar ve ekipman kontrolleri sayesinde belki de bu acı tablo yaşanmazdı. Sakarya’da bu konuda ciddi önlemler alındı. Yangın merdiveni uygun olmayan otellerin ruhsatları askıya alındı” dedi.

"Kazadan sonra değil, kazadan önce önlem alınmalı"
İSG kurallarının öneminin ancak bir kaza yaşandığında anlaşıldığını vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kaza olduktan sonra sorulan ‘baretin var mı, sağlık raporun var mı?’ sorularının anlamı kalmıyor. Bu nedenle kaza yaşanmadan önce bilinçlenmek, tedbir almak şart. Daha önce kaza yaşamış işletmeler bu konuda daha hassas. Ancak bizim hedefimiz her işletmenin bu kültürü kazadan önce benimsemesi.”

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında çeşitli bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirten Çağlayan, iş güvenliği kültürünün ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Soner KİRAZ