Sovyetler Birliği tarafından 1972 yılında Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan Kosmos 482 adlı uzay aracının 500 kilogram ağırlığındaki kapsül parçasının, 9-10 Mayıs 2025 tarihlerinde Dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde giriş yapması bekleniyor. Bilim insanları, bu düşüş rotasında Türkiye'nin de bulunduğunu ve özellikle Sakarya’nın potansiyel risk bölgeleri arasında yer aldığını belirtiyor.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dr. Jonathan McDowell, kapsülün Venüs’ün yoğun atmosferine dayanacak şekilde geliştirildiğini, bu nedenle Dünya atmosferine girdiğinde tamamen yanmayabileceğini ifade etti. Yaklaşık bir metre çapındaki kapsülün, eğer ısı kalkanı sağlam kalırsa, saatte 240 kilometre hızla yeryüzüne çarpabileceği ve çarpmanın birkaç yüz gram TNT’ye eşdeğer bir etki yaratabileceği bildiriliyor.
Uzmanlara göre İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale, Zonguldak ve özellikle Sakarya, düşüş ihtimali olan bölgeler arasında öne çıkıyor. Bu durum, Sakarya’da halk arasında endişe yaratırken, vatandaşlar olası bir gökyüzü tehlikesiyle karşı karşıya olmanın tedirginliğini yaşıyor.
Ancak Hollandalı gökbilimci Marco Langbroek, panik yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Bu tür düşüşler her yıl gerçekleşen meteor olaylarıyla benzer risk taşıyor. Okyanusa düşme ihtimali daha yüksek. Yıldırım çarpması bile daha olası” dedi.
Türkiye Uzay Ajansı ve diğer uluslararası kuruluşlar, kapsülün yörüngesini anlık olarak izlemeye devam ediyor. Yetkililer, vatandaşlardan gökyüzünde olağandışı parlak bir cisim görmeleri durumunda yetkililere haber vermelerini ve yere düşmüş olası enkaz parçalarına kesinlikle yaklaşmamalarını istedi.