Türkiye, Enerjide Tam Bağımsızlık İçin İki Yeni Yerli Sondaj Kulesini Devreye Aldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, milli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalarını sürdürürken, üretimde kullanılan ekipmanların da yerlileştirilmesi için önemli bir adım attı. Türkiye Petrolleri (TPAO) ve Turkish Petroleum International AŞ (TPIC) arasında imzalanan protokol kapsamında, sondaj operasyonlarında kullanılmak üzere iki yeni yerli sondaj kulesi üretildi.

Seyit Onbaşı ve Naim Süleymanoğlu kuleleri üretildi

İki yerli firma ve bir üniversitenin ortak çalışmasıyla tamamen yerli imkanlarla tasarlanıp üretilen sondaj kuleleri, “Seyit Onbaşı” ve “Naim Süleymanoğlu” isimleriyle enerji filosuna katıldı. Daha önce devreye alınan Koca Yusuf TP1500’ün ardından bu iki yeni kule ile Türkiye’nin sondaj kapasitesi daha da güçlendi.

5 bin metre sondaj kapasitesi

Her iki sondaj kulesi de 5 bin metre sondaj kapasitesine sahip.

  • Kule yüksekliği: 43,2 metre

  • Masa yüksekliği: 7,6 metre

  • Kanca yükü: 357 ton

  • Kanca gücü: 1.500 HP

  • Konstrüksiyon tipi: U-Frame Cantilever

  • Hidrolik silindir kule kaldırma yöntemi

  • Kontrol sistemi: Milli sondaj yazılımı

Seyit Onbaşı Sondaj Kulesi, Şırnak’ın Silopi ilçesinde Atak-3 kuyusunda, Naim Süleymanoğlu Sondaj Kulesi ise Gabar’da Şehit Aybüke Yalçın-71 kuyusunda aktif olarak sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Bakan Bayraktar: “Yerlilik ve millilik önceliğimiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kendi enerjimizi üretmek kadar önemli olan bir şey varsa o da bu üretimi yerli ve milli ekipmanlarla yapmaktır. Aramanın ve üretimin her aşamasını yüzde 100 yerli hale getirmek için çalışıyoruz. Yerli sondaj kulelerimiz ‘Seyit Onbaşı’ ve ‘Naim Süleymanoğlu’ bu vizyonun birer sonucu.”

Bayraktar, kulelere Türk tarihinin ve sporunun efsane isimlerinin verildiğini belirterek, “Bu iki isim, enerjide tam bağımsızlık yolunda bizlere örnek olacak” dedi.

Enerjide Tam Bağımsız Türkiye hedefi

Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı:

“Gücün sembolü Koca Yusuf, rekorların adamı Naim Süleymanoğlu, bir milletin küllerinden doğuşunu omuzlayan Seyit Onbaşı… Yerli ve milli sondaj kulelerimiz artık Şırnak’taki petrol sahalarımızda görev başında. Hedefimiz net: Enerjide Tam Bağımsız Türkiye.”

Kaynak: AA