“Uzun oldu sen gideli, anladım ki hala gitmemişsin”

Gazetemiz YENİ SAKARYA bugün 68 yılı geride bırakıyor yıllara meydan okuyarak.

Köklü geçmişi ile gazetecilik mesleğinin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak, herkesin gerçekleri öğrenme, bilgi edinme ve düşünce özgürlüğünü sağlamak gibi toplumsal amaca hizmet etmek, tarafsız olmak yaşadığımız bu devirde zor.

Lakin kurucusu Hasan Uyar’ın tedrisatından geçilmişse o kadar zor değil yıllara meydan okumak.

Güzel başlangıçlar hiç unutulmaz. Gazeteciliğin tahtını Hasan Uyar kurdu gönlümde.

1999 depreminin ruhumdaki en çaresiz, en yıkık, en paramparça günlerinde kaleme aldığım ilkyazımı “ara sıra” sütununda yayınlarken yaz kızım demişti bana. Şimdi ara sıra yazarsın sonra her gün diyerek beni cesaretlendirmişti ki gazete o zaman tipo baskı çıkıyordu zorluklarla. Deprem gazetenin çıkmasına mani olamamıştı. Çünkü görev aşkı, toplum bilinci, şehre sevdalanmak öyle bir şeydi işte.

Hasan Uyar mükemmel bir patrondu. Yazılarım, hatta şehirle ilgili savaş baltasını elime aldığım yazılarım dahi asla sansür ve eleştiri görmedi. Yazarların düşünce özgürlüğüne sonsuz saygısı vardı. Sadece bir gün devrin belediye başkanı yazım hakkında kendisine sitem etmiş, o da yazarını savunmuştu. Bana öyle anlatsa da yazılarda daha dikkatli olmam gerektiği konusunda gizli bir ders vermişti Hasan Uyar.

Yerel Gazeteciliği, yerel basının o yer için önemini, bu şehrin yaşamını, bu şehrin insanlarını bazen de yaşam felsefesini hep ondan dinledim, öğrendim. Ne zaman başka bir şehre, kasabaya gitsem muhakkak oranın yerel gazetelerini arar bulurum. Yerel gazetesi olmayan yerler için üzülürüm. Çünkü yerel basın, toplumun nabzını tutan ve toplumla iç içe faaliyetlerini sürdüren ve bir anlamda toplumun sesi olan bir güçtür.

Tabi ki Hasan Uyar bu satırlara sığmaz. Onun güzel bir nasihatine uyarak bitirmek istiyorum. Her zaman şöyle derdi, okunan köşe yazıları mini etek gibi kısa olanlardır.

Bir Hasan Uyar çiçeği alın, koltuğunuza sıkıştırın, havanız olsun. Ve de nice nice yıllara onun meşalesini taşıyanlara selam olsun.

SAADET TEZKORKUT

Editör: Haber Merkezi