Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) 2026 yılı personel alımı süreci için ilk etap ilanlarını yayımlamaya başladı. Binlerce adayın yakından takip ettiği alımlarda koruma ve güvenlik görevlisi, destek personeli, temizlik görevlisi ve bakım-onarım personeli kadroları öne çıktı. Özellikle “GSB personel alımının ilk etabı başladı mı?”, “Kaç personel alınacak?”, “KPSS şartı var mı?” ve “Başvurular nasıl yapılacak?” soruları gündemdeki yerini koruyor. İşte 2026 GSB personel alımı sürecine ilişkin merak edilen tüm ayrıntılar…

GSB personel alımının ilk etabı başladı mı?

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayımlanan duyurularla birlikte 2026 yılı personel alım sürecinin ilk etabı resmen başladı. Bakanlık hem sürekli işçi alımı hem de sözleşmeli personel alımı için ilana çıktı. İlk etapta özellikle taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere personel istihdamı yapılacak.

Bugün yayımlanan haberlerde yer alan bilgilere göre başvuruların bir kısmı İŞKUR üzerinden alınırken, sözleşmeli personel alımlarının ise Kariyer Kapısı sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi bekleniyor.

İlk etapta kaç personel alınacak?

GSB’nin yayımladığı ilk ilanlarda toplam 157 sürekli işçi alımı yapılacağı açıklandı. Bu kapsamda engelli ve eski hükümlü adaylara yönelik temizlik görevlisi kadroları açıldı. Sürekli işçi alımlarında noter huzurunda kura sistemi uygulanacak.

Öte yandan gündemde yer alan en dikkat çekici gelişmelerden biri de 2 bin 610 sözleşmeli personel alımı oldu. İnternette bugün yayımlanan haberlerde GSB’nin çok sayıda koruma ve güvenlik görevlisi ile destek personeli istihdam edeceği belirtildi.

GSB personel kadroları neler?

  • 150 lisans mezunu koruma ve güvenlik görevlisi
  • 1000 ön lisans mezunu koruma ve güvenlik görevlisi
  • 783 destek personeli (temizlik)
  • 114 elektrik tesisatçısı
  • 121 sıhhi tesisatçı
  • 204 iklimlendirme personeli
  • 180 havuz suyu operatörü
  • 58 marangoz

GSB personel alımında KPSS şartı var mı?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2026 yılı 2.610 sözleşmeli personel alımı kapsamında yazılı veya sözlü sınav yapılmayacak.

Alımlar doğrudan 2024 yılı KPSS B grubu puanı esas alınarak gerçekleştirilecek. Adaylar, KPSS puan üstünlüğüne göre sıralanacak ve yerleştirme işlemi bu doğrultuda yapılacak.

Başvuru şartları neler?

GSB personel alımı başvuru şartları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak ve görevini yapmaya engel sağlık sorununun bulunmaması yer alıyor. Ayrıca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması gerekiyor.

Bazı kadrolarda yaş şartı da uygulanabiliyor. Özellikle sözleşmeli personel ilanlarında yaş kriterinin resmi kılavuzla netleşmesi bekleniyor. Koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarında ise özel güvenlik kimlik kartı şartının aranacağı belirtiliyor.

Başvurular ne zaman yapılacak?

GSB sürekli işçi alımı başvuruları geçtiğimiz günlerde başladı. Başvurular Cumhurbaşkanlığı kariyer kapısı sistemi üzerinden belirlenen 18-24 tarihler arasında alınacak.

Adayların başvurularını son güne bırakmamaları öneriliyor. Yoğunluk nedeniyle sistemlerde zaman zaman erişim sorunları yaşanabileceği belirtiliyor.

Başvurular nereden yapılacak?

Sözleşmeli personel alımlarının ise Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı sistemi üzerinden Yapılacak.

GSB personel alımında kura çekimi olacak mı?

Sürekli işçi alımlarında noter huzurunda kura çekimi yapılacak. Bakanlık tarafından yayımlanan duyurularda kura tarihine ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Kura sonucunda belirlenen adaylar daha sonra evrak teslimi ve güvenlik soruşturması aşamalarına geçecek.

GSB personel alımı hangi illerde yapılacak?

Personel alımlarının Türkiye genelindeki gençlik merkezleri, yurtlar ve spor tesislerinde gerçekleştirileceği belirtiliyor. İl bazlı kontenjan dağılımlarının ise resmi başvuru kılavuzuyla netleşmesi bekleniyor.

GSB personel alımı sonuçları nasıl açıklanacak?

Başvuru sonuçları ve yerleştirme işlemleri Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi internet sitesi ile Kariyer Kapısı sistemi üzerinden ilan edilecek. Adayların sonuç açıklama sürecinde yalnızca resmi duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi