Konferansa Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Gürsel Dönmez, AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zeynep Kızıltan, Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Barbara Horejs ve Anatolity Vakfı Kurucusu Dr. Cem Kınay ile çok sayıda bilim, kültür ve diplomasi dünyasından davetli katıldı.

Başkan Gülpınar açılış konuşmasında, Göbeklitepe’nin sadece Türkiye’nin değil, tüm insanlığın ortak hafızası olduğunu vurguladı. Gülpınar, “12 bin yıl önce taşları yontan eller, insanlığın ilk ortak inancını ve birlikte üretme arzusunu şekillendirdi. Bu mirasın korunması yalnızca Türkiye’nin değil, tüm insanlığın görevidir” dedi.

Konferansta ayrıca Şanlıurfa’nın tarihî ve kültürel zenginliklerini tanıtan kısa bir film gösterildi. Filmde Göbeklitepe başta olmak üzere Karahantepe, Sayburç, Sefertepe ve Ayantepe kazı alanlarından görüntüler sunularak, Şanlıurfa’nın binlerce yıllık tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı vurgulandı.

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, kazılarda elde edilen bulguların insanlığın avcı-toplayıcı yaşamdan yerleşik düzene geçiş sürecine dair önemli bilgiler sunduğunu açıkladı. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Barbara Horejs ve Anatolity Vakfı Kurucusu Dr. Cem Kınay da bölgedeki kültürel ve arkeolojik değerlerle ilgili sunumlar gerçekleştirdi.

Etkinlik, Türkiye’nin kültürel mirasının Avrupa’daki tanıtımına katkı sağlarken, insanlığın ortak geçmişine dair farkındalığı güçlendirdi. Öte yandan Viyana’da dün açılan “Köklü Mirasın İzinde” sergisiyle, Göbeklitepe’den Harran’a, Balıklıgöl’den Urfa mutfağına uzanan kadim miras Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Josef Polleross’un objektifinden Avrupa’ya taşındı.

Kaynak: RSS