Halkımız yeterli bilgiye maalesef  sahip değil

Aşılamalar tüm evcil hayvanlar için son derece önemlidir. Maalesef halkımız aşılamalar konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Okuma alışkanlığımız maalesef istenilen seviyelerin çok altında seyretmektedir. Daha çok mahalle dedikoduları ve ehli olamayan kişilerin asılsız telkinlerini dinliyorlar. Serbest veteriner klinikleri sürekli aşıları olmamış hastalığa yakalanmış evcil hayvanlarla dolmaktadır. Gelen hasta hayvanların bir kısmı tedavi edilirken ne yazık ki, sırf aşısı olmadığı için bir kısmını kaybediyoruz.

Aşılar oldukça güçlü koruyuculardır

Özellikle halkımızın bilmesi gereken en ucuz korunma yöntemlerinden biri de belkide en önemlisi evcil hayvanların kendi hastalıklarına karşı aşılamalardır. Aşıların hastalıklara karşı yapmış olduğu korumayı hiçbir ilaç yapamaz. İlaçlar hastalıkları ortaya koyan virüslere çok etkili değildir. Biz hekimler evcil hayvanların hastalıklarına  ikincil karışan bakterilere karşı ilaç ve de bir kısım destekleyici ilaçlar kullanıyoruz. Doğası gereği tedavi protokolü aşılar gibi hem ucuz hem de garantili değildir.

Aşılar, her hayvan için gereklidir

Aşı uygulamaları ev ve de bahçede beslediğimiz sığır, tavuk, hindi, ördek, köpek, kedi vb. hepsine gereklidir. İnsanlarımız tek bir aşıyla her türlü hastalığı halledebileceklerine inanıyorlar. Böyle bir uygulama şimdilik mümkün değildir. Aşıların tekrarları vardır. Aşılamalar canlının yaşına göre uygulamalar değişir. Bebeklik, çocukluk, yetişkinlik yaşlarına göre değişir. Aşılamalar  bebeklik, çocukluk yaşlarında yetişkinlere göre daha fazladır. Rutin aşılar hakkında güncel bilgi sahibi olmak, muhafaza olarak kapalı alanda kalan evcil hayvanlar için bile önemlidir. Köpeklerde hastalıklara karşı örnek olarak Canine Distemper Virus, Canine Parvovirus, Canine Coronavirüs, Enfeksiyöz Canine Hepatit, Kuduz Virüsü, Bordetella ve Canine Parainfluenza Virus gibi en yaygın köpek çapından bazı potansiyel olarak hava yoluyla bulaşır veya hava yoluyla bulaştığı bilinmektedir.Kedilerde hastalıklarına örnek olarak  Feline Calicivirus ve Feline Rhinotracheitis: Kedilerde ve yavru kedilerde üst solunum yolu virüslerinden en yaygın sorumlu olan iki virüs. Son derece yaygın virüsler ve neredeyse tüm kedilerin yaşamlarının bir dönemine maruz kalır. Ayrıca ,Feline Panleukopenia  'kedi hastalığı' olarak da bilinen bu parvovirüs türü, bulaşıcı kediler için barındırabilir.

Kuduz: Sadece diğer hayvanlara değil insanlara da bulaşan bir hastalık yürütüyor. Kediler ve köpekler için kuduz aşısı uygulanması ülkemizde yasal bir zorunluluğu vardır.

Parazitler ilaçlamaları çok önemlidir. Fakat aşı olarak adlandırmayınız./Haber MERKEZİ

Mustafa YILDIZ

Veteriner HEKİM

Editör: Can İkiz