Aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT'liler kıdem tazminatı ve kalan izin parasını alsa bile yeni işe girdiği tarihte yeniden yıllık izin hak eder. 15 yıllık hizmet süresi olan EYT'linin hak ettiği izin ise 26 gün olacak.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün "EYT'li parası ödense de izin hakkını kaybetmez" başlıklı yazısında şu ifadelere yer verildi:

EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrası sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını sağlayanlar aylık talebinde bulundular. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarında bir artış söz konusu olmuyor. İşverene verilen teşvik ise bu kişilerin işe devam edebilmeleri için veriliyor. Diğer yandan kıdem tazminatı ve yıllık izin bakımından da işe devam eden işçiler için bazı ayrıntılar var.

26 GÜN İZİN HAKKI: Aylık bağlatmak için istifa eden işçiye kıdem tazminatı ile birlikte içeride kalan ve kullanmadığı izin sürelerine dair ücretlerin ödenmiş olması halinde bakiye yıllık izin süresi kalmayacaktır. Ancak işçiye kullanmadığı yıllık izin sürelerine dair ücretlerin ödenmiş olması yıllık izin hak edişi bakımından ilk işe girdiği tarihin baz alınmasını değiştirmeyecektir. Örneğin kişinin 25.08.2006 tarihinde işe girmesi ve 22.03.2023 tarihinde kullanmadığı yıllık izin sürelerine dair ücretlerinin ödenmiş olması sonrası 23.03.2023'te SGDP'li olarak çalışmaya başlaması halinde, bu kişi 25.08.2023 tarihinde 26 günlük izne hak kazanacaktır. Bu kişinin yıllık izin hak ediş tarihi 23.03.2024 olmayacağı gibi hak edeceği izin süresi de 14 değil 26 gün olacaktır.

SGDP ÖDENİYOR: EYT'li olup işyerinden çıkışı yapılan kişilerin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde sosyal güvenlik destek primine tabi olmaları söz konusu oluyor. Sosyal güvenlik destek primi (SGDP) tamamen emeklilerin hem çalışıp hem emekli aylıklarını alabilmeleri için yürürlüğe konmuş bir uygulama. Ödenen bu prim sosyal güvenlik sisteminin desteklenmesi amacını taşıyor. Sosyal güvenlik destek priminin oranı toplamda yüzde 32. Yüzde 32'lik primin yüzde 24,5'u işveren, yüzde 7,5'i sigortalı payı. İşveren payının yüzde 2'si ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası için ödeniyor.
Haber Merkezi

Editör: Ahsen Özkılıç