“Artık gelecek gelmiştir”
Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yapay zekânın 3-4 yıl içinde yükseköğretim sisteminde büyük bir değişim yaratacağını vurgulayarak, bu dönüşümün şimdiden etkilerini göstermeye başladığını söyledi. “Ben yıllardır geleceğin üniversiteleri, geleceğin meslekleri diyordum. Bugün o gelecek geldi” diyen Elmas, ChatGPT gibi araçların son iki yılda doğrudan kullanıcıya ulaşmasının dönüşüm sürecini hızlandırdığını ifade etti.
Üniversiteler dönüşüm sürecini kabullendi
Yapay zekâ teknolojilerinin üniversiteler tarafından artık kabul gördüğünü belirten Elmas, “Bugün eğitim-öğretim süreçlerini yapay zekâ destekli araçlarla baştan sona yürütmek mümkün hale geldi. Öğrencinin öğrenme düzeyini analiz eden, eksiklerini belirleyen ve ona özel yönlendirmeler yapan sistemlerle kişiselleştirilmiş eğitime doğru ilerliyoruz” dedi.
Elmas, bu dönüşümle birlikte klasik 8 yarıyıllık sistemin bile sorgulanabileceğini belirterek, “Mevcut yapının kökten sarsılacağı bir süreçten geçiyoruz. Bu ‘yıkıcı etki’ aslında üniversiteleri daha da değerli kılacak. Ancak yapay zekâ yalnızca bir araç. Onu kullanan kişinin güçlü bir alan bilgisine, etik değerlere sahip olması şart” diye konuştu.
Yapay zekâ eğitimine bugün başlanmalı
Prof. Dr. Elmas, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yapay zekâyı aktif ve bilinçli biçimde kullanmalarının artık zorunlu olduğunu söyledi. “Bilgiye ulaşmak artık mesele değil, önemli olan bu bilgiyi nasıl analiz ettiğiniz, yorumladığınız. Öğrenciler için yapay zekâ okuryazarlığı eğitimi, prompt mühendisliği gibi konular öncelik olmalı. Bu eğitimlere bugün başlanmalı” dedi.
Ayrıca öğretim elemanlarının da artık bilgi aktarıcı değil, öğrenciyi yönlendiren rehberler olacağını vurgulayan Elmas, üniversitelerin bu yeni ekosistemi kurmaları gerektiğinin altını çizdi.
Eski yöntemlerle sürdürülebilir değil
Yapay zekâ ile birlikte ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin de değişeceğini ifade eden Elmas, “Bireyselleştirilmiş sınavlar, yeterlilik temelli değerlendirmeler ve yapay zekâ destekli sözlü sınavlar artık mümkün. Kopya gibi sorunlara karşı da yaklaşımımızı değiştirmeliyiz. Eski yöntemlerle bu süreci yönetemeyiz. Artık değerlendirme sistemleri de kişiselleşiyor” dedi.
Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversitelerin bu dönüşümde öncü rol üstlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Görevimiz sadece bilgi vermek değil; büyük dönüşümü yönetmek olmalı” ifadelerini kullandı.