Yeni düzenleme kapsamında, 1 Şubat itibarıyla e-Devlet üzerinden onay vermeyen tapu sahipleri satılık konut ilanı yayımlayamayacak.

Pilot Uygulama 3 İlde Başlıyor

Bakanlık tarafından belirlenen takvime göre EİDS, 1 Şubat’ta pilot olarak İzmir, Antalya ve Sivas’ta uygulanmaya başlanacak. Pilot sürecin tamamlanmasının ardından sistem, 15 Şubat’tan itibaren Türkiye genelinde satılık taşınmaz ilanları için zorunlu hale gelecek.

Yetkilendirme e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Yeni sistemle birlikte taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden kendilerine ait mülkü seçerek ilan verme yetkisini emlak işletmelerine en az 3 ay süreyle tanımlayacak. Verilen yetkiler yine e-Devlet üzerinden iptal edilebilecek veya süresi uzatılabilecek.

Bu doğrulama mekanizması sayesinde yetkisiz kişilerce açılan ilanların, sahte hesaplarla yapılan fiyat manipülasyonlarının ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Satılık İlanlarda EİDS İbaresi Yer Alacak

E-Devlet onayıyla yayımlanan satılık konut ilanlarında, “EİDS yetki doğrulaması yapılmıştır” ibaresi veya logosu yer alacak. Böylece tüketiciler, ilanın yetkili kişi veya kurum tarafından verildiğini kolayca anlayabilecek.

“Sektörü Ciddi Anlamda Düzene Sokacak”

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, düzenlemenin emlak sektöründe önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, yetkisiz emlakçılık ve sahte ilanların büyük ölçüde ortadan kalkacağını söyledi. Taylan, uygulamanın hem vatandaşlar hem de sektör temsilcileri açısından olumlu sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Yeni düzenlemeyle birlikte konut piyasasında güvenli, şeffaf ve denetlenebilir bir ilan sürecinin hedeflendiği ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ