Her gün görülebilecek olmasına veya olmamasına mani olmamızın imkansız olduğu yer yüzünde yer altında gökyüzünde veya mekan olarak her yerde görebileceğimiz hadiselerin bütününe taktığımız isimdir. Çoğul takısının takılması ise çokluğu ile beraber çevremizdeki olaylar arasında bulunan değişmez oranların ekseriyette olmasıdır. Birde oranların çokluktan ziyade benzerlik sayılarının çokluğudur. Birde bizim koyduğumuz kanunlara karşı bulunan bu yasaları değiştirme imkanımızın ve gücümüzün olmamasıdır.

ŞAŞMAYAN OLAYLAR

Bu şaşmayan hadiseleri insanlar içinden çıkamadıkları ve hala çoğunu anlayamadıkları için bir takım terimlerle dile getiriyorlar. Çevremizdeki bu şaşmaz nizamın çeşitli yanları arasında temelde tutarlı ve düzenli bir benzerlik vardır. Tabiat kanunları bu zorunlu ve değişmez benzerliğin ve devamlılığın ifadesidir.                                                                                                                                                                       Bu uyumlu ve değişmeyen hadiselerin gerçekleşebilmesi için tabii olarak biri birileri arasında ve ayni zamanda olayın görünüşüne benzemeyen bir başka olay arasında orantılı bir benzerlik olmalıydı ki böylesine uyumlu bir sistem gerçekleşebilsin. Mesela suya daldırılan bir cismin yer değiştirttiği suyun ağırlığı ile bu cismin ağırlığı arasında orantılı bir bağlantı vardır. Bu aralarındaki oran ve ilişkiler incelendiğinde tabiatta TEKBİR kanununun geçerli olduğu görülüyor. Bu kanun istesek de istemesek de devam etmekte ve nihayete kadar devam edecektir.

Bizim küçük bir görevimiz var. İlmimizi arttırmak. Birde çözemediğimizde veya çözdüklerimizdeki azameti gördükçe bu büyüklük karşısında RÜKU VE SECDE.

Niye DOĞA KANUNU diye isimlendirmişler? Sözde bunların tesadüf eseri olarak bu kadar uyumlu olduklarını bir yaratanın eseri olmadığını beynimizin bir kısmına yazıp ve inancımızı bölmelere ayırıp teker teker yok etmek. Biz başkalarının bizden istediği şekilde düşünmek mecburiyetinde değiliz. Biz Yaratılmışların en mükemmeliyiz. Ama önce yaratılmışlığı kabul etmemiz lazım. Dünyadaki her şey bize tahsis edilmiş. Hesap ise verilen nimetin çokluğu ile orantılıdır. Bu da bir TEKBİR yasasıdır. Taklit ve doldurmalar bizi kulluktan uzaklaştırmaktadır. Dikkat etmemiz lazım. Tabiat kanununun esas adı SÜNNETULLAH tır. Bilinen bu tabiat kanunları dışında daha geniş alanı kaplayan veya anlayamadığımız çok daha tabiat kanunun olduğu kesindir.