Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Türkiye Çevre Ajansı tarafından yürütülen Sıfır Atık projesinde yeni bir aşamaya geçiliyor. Projenin en önemli adımlarından biri olan Depozito İade Sistemi, pilot uygulama olarak Sakarya’da hayata geçirildi. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla başlatılan sistemin tanıtımı, Adapazarı Orhangazi Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

PROGRAMA GENİŞ KATILIM
Tanıtım programına; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Vali Rahmi Doğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Lütfi Bayraktar, Ali İnci, Ertuğrul Kocacık ve Murat Kaya, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, MHP İl Başkanı Oğuz Alkaş, belediye başkanları, STK ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaş katıldı.

Whatsapp Image 2025 05 23 At 14.43.40 (1)

“ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASI”
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, “Depozito tanıtım programımıza hoş geldiniz. Sürdürülebilir çevre ve temiz bir yarınlar için adım attık. Bu adımlarda bize destek olan bakanımıza teşekkür ediyoruz. Sakarya’da ciddi anlamda depozito atıkları topladık. Çok ciddi bir emek var. Depozito yönetim sistemi hergün kendini geliştiriyor. Sıfır atık için önemli bir dönüm noktası. Depozito sistemi doğamızı çevremizi korumak için çok önemli. Türkiye Yüzyılı’nın en önemli çevre atılımı. Sakarya saha operasyonlarımıza destek veren ekiplere çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“SAKARYA TESADÜF DEĞİL”
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Yaptığımız iş çok önemli değil. Bakanım sadece yıkılan evleri değil Türkiye'nin geleceğini düşünüyor. Bizim bakanımız ne yaparsa en iyisini yapar. Pilot bölge Sakarya'nın seçilmesi tesadüf değil. Türkiye’nin her tarafında bu yaygınlaşacak. Artık vatandaşlarımız atık atarken dikkat edecek. Pilot bölge seçilen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Katkıda bulunan bakanımıza teşekkür ederim. Fikir babası olan sayın Emine hanıma, sayın Cumhurbaşkanımıza,teşekkür ediyoruz.” dedi.

Whatsapp Image 2025 05 23 At 14.43.38

“HIZLICA ADAPTE OLACAĞIZ”
KEFEK Başkanı ve Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, "Depozito makinasının Sakarya'da üretilmesi bizim için çok büyük gurur. Ben hızlıca adapte olacağımızı düşünüyorum. Tüm yetkililere tam destek veriyoruz. Dönüşümün en büyük mimari sayın Emine hanıma teşekkür ediyoruz. Sayın bakanımız, şehrimize hoşgeldiniz diyor, sistemin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ
Vali Rahmi Doğan, "Toplantıyı heyecanla bekliyorduk. Sakarya tarım, sanayi, turizm kenti. Türkiye’nin göz bebeği. Hep gelip geçilen bir il değil. Sanayicinin gözü Sakarya'da. Sakarya bir kavşak noktası. Çevre sorunlarımız Sapanca ile ilgili konuyu size arz ettim. Bu bizim için çok önemli. Karadeniz'e komşu olan bir iliz. Yaz aylarında özellikle Karasu kendi nüfusundan çok daha fazla nüfus alıyor. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz. Açılışını yapacağımız hizmet çok önemli. Şehrimizde sonra inşallah tüm illere dağılacak. Yapılan çalışmalar doğrultusunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Whatsapp Image 2025 05 23 At 14.43.39

ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN
Bakan Kurum, “Sakarya’mızda; ülkemizin doğasına, ekonomisine, yatırım ortamına, teknolojik gelişimine, üretim ve istihdamına çok büyük katkılar sunacak olan; doğrudan doğruya Türk milletinin medeniyet değerlerinden doğmuş; Türkiye Yüzyılı’nın en kıymetli projelerinden biri olan Ulusal Depozito Yönetim Sistemimizi milletimize tanıtmak için bir aradayız.
Pilot uygulamasını Sakarya’mızda başlattığımız Depozito Yönetim Sistemimizin ülkemiz, milletimiz, çevre ve doğamız için hayırlı olmasını diliyorum.“ dedi.

İKLİM KRİZİ TEHDİDİ
İklim krizi tehdidi altında ekosistemi bozulan, biyoçeşitliliği azalan bir dünyada yaşadığımızı söyleyen Kurum, “Okyanuslarımız ısınıyor, karbon yutak alanları azalıyor. İnsanlığın, devletlerin ve ortak evimiz dünyamızın kapısını, her geçen gün yeni bir çevre felaketi çalıyor. Biz, ortak evimiz dünya derken, öylesine biz söz söylemiyor, herkesin üzerinde ittifak etmesi gereken bir gerçeğin altını çiziyoruz.
Bu eşsiz tabiat, bizim evimizdir ve tabiattaki herşey bize emanettir. Tıpkı Yunus Emre’nin dediği gibi; “Bu dünya bir ağaç, bizler de dalında çiçekleriz.” Bu ağacın toprağına, suyuna, havasına zarar verenin; hem kendi hem de diğer insanların geleceğine kast ettiğini biliyoruz. Adeta bir seferberlik şuuruyla hem bu kötülüğe önlem almaya çalışıyor, hem de devletleri, milletleri her platformda cesaretle uyarıyoruz.” diye konuştu.

SIFIR ATIK HAREKETİ
Bakan Kurum, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde, çevremizi korumak için gereken tüm adımları kararlılıkla atıyoruz.
Şunu gururla söylüyorum. Bugün Türkiye Cumhuriyeti; çevre ve doğa koruma konularında; 7 kıtada iz bırakan bir ülkedir; insanlığa “Sıfır Atık Hareketi” ni armağan eden bir devlettir. Sıfır Atık Hareketi’mizin küresel ölçekte geldiği aşama, çevre konusundaki çabalarımızın bir özeti, sabırla örülen başarımızın da en büyük ispatıdır.
Bugün tanıttığımız Depozito Sistemimiz de; 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık Hareketimizin, 2025 yılından geleceğe uzanan en önemli adımıdır. Ben tam da bu noktada; Türkiye’de çevre alanında bilinen birçok şeyi baştan aşağı değiştireceğine inandığım bu özel çevre yatırımına verdikleri katkılardan dolayı tüm mesai arkadaşlarıma ve projemize ev sahipliği yapan Sakaryalı hemşerilerime çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

YILLIK 35 MİLYON TON
Türkiye’de her yıl yaklaşık 35 milyon ton ağırlığında katı atık ortaya çıktığını belirten Kurum, “Bu atık miktarının yüzde 25’ini ise içecek ambalajları oluşturuyor. Biz de, bu ciddi atık miktarını bir fırsata dönüştürmek için, süratle Türkiye Çevre Ajansımızı kurduk. Depozito Yönetim Sistemi için gerekli altyapı çalışmalarına hızla başladık. İçecek ambalajlarının tescil sürecini titizlikle yürüttük. Saha operasyonlarını yönetmek için kurumlar, sektör birlikleri, perakendeciler ve sanayicimizle ortak çalışmalar yaptık. Türkiye Çevre Ajansı, TOBB ve TESK ortaklığında geri kazanım sisteminin saha yönetiminin temellerini attık. Şimdiye kadar tüm süreç; hızlı, kesintisiz ve rasyonel adımlarla yürüdü ve bugünlere geldi.” dedi.

500 MİLYON AVRO KATKI
Bakan Kurum, “Depozito sisteminin yüzde 100 uygulanması demek, ülkemize her yıl 500 milyon avrodan fazla ekonomik katkı demek; yeni yatırımlar, yeni istihdam alanları demek! 10 bin yeni konut, 150’den fazla yeni okul, 10 yeni hastane demek! Yani depozito sistemi büyük bir çevre atılımının yanında aynı zamanda büyük bir ekonomik kalkınma modeli demek! Ulusal depozito yönetim sistemimizle, yıllık yaklaşık 25 milyar içecek ambalajını izlenebilir hale getirdik. Sakarya’da kurduğumuz 30 depozito iade makinemiz, sistemimizin kusursuz işlediğini ortaya koydu.” dedi.

37 BİN SAKARYALI KULLANIYOR
Sakarya’da 37 binden fazla vatandaşın sistemi kullanıp, günde ortalama 30 bin ambalaj toplandığını ifade eden Bakan Murat Kurum, “Şimdiye kadar Sakarya’da 1,3 milyon tek kullanımlık içecek ambalajı topladık. Bu ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Sistemimizi devreye aldığımızdan beri Sakarya’da 1 milyondan fazla şişe çöpe gitmedi, doğaya karışmadı, vatandaşlarımız şişeleri atmak yerine depozito makinalarına iade ederek gelir elde etti. Hedefimiz net; öncelikle 86 milyon vatandaşımızın tamamını bu sistemle tanıştıracağız, sonrasında da bütün ambalajları bu sisteme hizmet edecek niteliğe kavuşturacağız.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Şevval Geçin