Birçok şirket ve firma, talep toplama yoluyla halka arz oluyor ve borsaya açılıyor. Bu hisselerden bazıları katılım endeksine uygun olurken bazıları da uygun olmayabiliyor. Katılım endeksine uygun hisseler de özellikle faiz hassasiyeti olan ve İslami kuralları dikkate alan yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. İşte katılım endeksine uygun olan hisselerle ilgili fetvalar…

KATILIM ENDEKSİNE UYGUN DEĞİL NE DEMEK?
Katılım Endeksi, Borsa İstanbul (BIST) üzerinde, faizsiz yatırım ve katılım bankacılığı prensiplerine göre işlem gören hisse senetlerinden oluşan bir borsa endeksidir. Bir hisse katılım endeksine uygun değil ise, faizle ya da İslami hassasiyetlere göre işlem yapmıyordur. Bu ifade, bir şirketin veya finansal ürünün İslam'a uygun olmadığını veya katılım bankacılığı prensiplerine aykırı olduğunu belirtir. Örneğin, bir şirketin faizle işlem yapması veya gayrimeşru veya haram sektörlere yatırım yapması durumunda, bu şirket "katılım endeksine uygun değil" olarak değerlendirilir.

Katılım endeksine uygun olmayan bir finansal ürün veya işlem, İslam finans prensiplerine ve katılım bankacılığına uygun olmayan riskler içerebilir. Bu nedenle, İslam'a uygun yatırım yapmayı tercih eden bireyler veya kuruluşlar, katılım endeksine uygun olmayan ürünlerden veya işlemlerden kaçınabilirler.

KATILIM ENDEKSİNE UYGUN HİSSE HELAL Mİ, CAİZ Mİ?
Borsa hisse senetleri alım satımıyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu’nun görüşü şu şekildedir:

"Bilindiği gibi, çeşitli ticaret ve sanayi kuruluşları tarafından çıkarılıp serbest piyasada ve menkul değerler borsasında, günlük değeri üzerinden alınıp satılan hisse senetleri; üretim, ticaret veya hizmet yapan ve alıcı tarafından bilinen bir şirkete ortaklığı ifade etmektedir. Bu senetlere sahip olan kimseler, ellerindeki senedin temsil ettiği ölçüde ilgili şirketin kar ve zararına ortak olurlar. Menkul Kıymetler Borsaları hisse senedi alım satımın yapıldığı pazarlardır.

Editör: Şevval Geçin