Söyleşinin moderatörlüğünü SUBÜ İletişim Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. İlknur Çakar üstlendi. Programda gençlik tanımı, bilgi kaynaklarının evrimi, dijitalleşme, gençlerle iletişim dili, teknoloji kullanımı ve dijital mecraların dini inançlara etkisi gibi birçok konu ele alındı.

“Gençlik evrensel değil, döneme ve coğrafyaya göre değişir”

Prof. Dr. Abdullah İnce, gençlik kavramının sabit bir tanımı olmadığını belirterek, “Gençlik psikolojik, kronolojik ve sosyolojik farklılıklar gösterir. 13-14 yaşlarında başlayıp 30-35 yaşlarına kadar uzanabilen bir dönemdir. Genç olmak; kültürden, zamandan ve coğrafyadan etkilenir” dedi. Üniversitelerin gençliğin en aktif olması gereken alanlar olduğunu ifade eden İnce, gençlerin burada özgür düşünce ürettiklerini ve hayatlarına yön verdiklerini belirtti.

Dijitalleşme yeni bilgi alanı

İnce, bilgi kaynaklarının geçmişten günümüze dönüşümüne değinerek, “Eskiden bilgi yaşla, bilgelikle eşleşirdi. Şimdi ise bilgiye dijital mecralardan kolayca ulaşılıyor. Ancak bu kolay erişim, beraberinde seçici olma zorunluluğunu getiriyor. Bilgi çok ama doğruluğu tartışılır. Sosyal medyada yer alan bilgilerin yüzde 30-40’ının doğru olmadığı biliniyor. Gençlerimizin dijital dünyayı verimli ve bilinçli kullanması gerekiyor” diye konuştu.

“Aynı dili konuşmak gerekir”

Gençlerle doğru iletişimin nezaket ve anlayışla mümkün olacağını vurgulayan İnce, “Biz de bir zamanlar gençtik. Gençlerin dili değişiyor. Onları yargılayıcı bir tutumla değil, anlayarak dinlemeliyiz. Tatlı dil her zaman daha etkili olur. Yetişkin dilini bırakıp, onların dünyasına inmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Bağlılık başka, bağımlılık başka

Teknolojinin bilinçli kullanımına dikkat çeken İnce, bağlılık ile bağımlılık arasındaki farkı anlatarak, “Teknolojiye bağlı kalmak normaldir ancak bağımlılık bir hastalıktır. Dijital araçlara gömülmeden yaşamak mümkün. Aksi halde hayatı algılar üzerinden yaşamaya başlarız ve gerçeklikten uzaklaşırız. Zaman zaman dijital detoks yapmak da faydalı olabilir” dedi.

İnanç dünyası da dijitalden etkileniyor

Dijital mecraların gençlerin dini inançları üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken İnce, medya okuryazarlığı çağrısında bulundu. “Dini konularda bile bilgi artık dijitalden alınıyor. Fakat bu kaynakların bir kısmı iyi niyetli değil. Gençlerimiz hangi bilgiyi nereden aldıklarını iyi tartmalı. Her dijital içerik masum değil. Bilginin kaynağına dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Söyleşi, SUBÜ’nün YouTube kanalı SUBÜ Haber üzerinden izlenebiliyor.

Kaynak: basın bülteni