Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, enflasyondaki düşüş trendine dikkat çekti.
Şimşek, mart ayında enflasyonun aylık yüzde 1,9 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 30,9 seviyesine gerilediğini açıkladı. Gıda enflasyonunda da olumlu bir tabloya işaret eden Şimşek, geçen yılın aynı ayına göre 4,8 puanlık iyileşmeyle yıllık gıda enflasyonunun yüzde 32,4 olduğunu belirtti.
İklim koşullarındaki normalleşmenin etkisine değinen Şimşek, “Geçtiğimiz yıl yaşanan don ve kuraklığın ardından iklim şartlarının düzelmesi, 2026 yılında gıda enflasyonu görünümünü destekleyecek” ifadelerini kullandı.
Hizmet enflasyonundaki gerilemeye de dikkat çeken Şimşek, son bir yılda bu alanda 16,1 puanlık düşüş yaşandığını vurguladı. Kira enflasyonundaki düşüş eğilimi, konut arzını artırmaya yönelik politikalar ve eğitimde kural bazlı fiyatlama uygulamalarının, hizmet sektöründe dezenflasyonu daha da güçlendireceğini belirtti.
Ekonomi yönetimi, önümüzdeki süreçte enflasyondaki düşüşün daha belirgin hale gelmesini bekliyor.





