Dünyanın son yıllarda pandemi, tedarik zinciri sorunları, yüksek enerji ve emtia fiyatları, yaptırımlar, ticaret savaşları ve bölgesel çatışmalar gibi birçok krizle karşı karşıya kaldığını belirten Bayraktar, yaşanan gelişmelerin artık "yeni normal" olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, "Krizler ve belirsizlikler çağında yaşıyoruz. Kendimizi bu yeni normale ve bu gelişmelere hazırlamamız gerekiyor" dedi.

Enerji Güvenliği İçin İki Temel Unsur

Enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi için iki temel konuya dikkat çeken Bakan Bayraktar, çeşitlendirme ve bağlantısallığın ön plana çıktığını söyledi.

Bayraktar, "Bu durumu yönetebilmek için iki şeye ihtiyacımız var; çeşitlendirme ve bağlantısallık. Çeşitlendirme ve daha fazla enterkoneksiyon el ele gitmelidir" ifadelerini kullandı.

TANAP'ın Kapasitesine Dikkat Çekti

Mevcut enerji altyapılarının daha verimli kullanılmasının önemine vurgu yapan Bayraktar, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) halen önemli ölçüde kullanılmayan kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Sınırlı yatırımlarla mevcut hatların kapasitesinin artırılabileceğini ifade eden Bayraktar, Kerkük'ten Basra'ya uzanacak yeni bağlantılarla Irak-Türkiye Boru Hattı'nın da tam kapasiteyle kullanılabileceğini kaydetti.

Bölgesel Elektrik Projesi Gündemde

Bakan Bayraktar, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Bulgaristan arasında planlanan elektrik enterkoneksiyon projesinin enerji güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Kaynak: AA