Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle bağışıklık güçlendirici besinler hakkında konuşmak istiyorum. Tüm danışanlarımdan ve çevremden gördüğüm kadarıyla bu sene herkes ağır bir grip atlattı veya atlatıyor. Bu duruma karşı bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması ve hastalıklara karşı önlem amaçlı neler yapılması gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Grip, nezle, farenjit, bronşit gibi kış enfeksiyonlarıyla mücadele etmenin tek yolu sağlam bir bağışıklık sisteminden geçer. Bağışıklık sisteminizin zayıflamasına sebep olan bazı faktörler bulunur. Öncelikle bunları sıralamak istiyorum.

  • Kötü beslenme alışkanlıkları
  • Alkol, sigara, uyuşturucu gibi bazı bağımlılıklar
  • Protein, vitamin, mineral ve probiyotik açıdan fakir beslenmek
  • Şişmanlık
  • Hava kirliliği, kimyasal ilaçlar, genetiği oynanmış gıdalar
  • Uyku saatlerinin yetersizliği veya düzensizliği
  • Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri immün sistemin yani bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücudun hastalıklara karşı dirençsiz kalmasına sebep olur.
     

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin birçok yolu vardır. Bu yolların en önemlisi elbette ki sağlıklı beslenmekten geçer.
 

PROTEİNLER, vücudumuzdaki bağışıklık sistemi için görevli olan antikorların yapıtaşı olmasından dolayı çok önemlidir. Günlük tüketiminizde mutlaka yer vermeniz gereken protein kaynakları et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt ve süt ürünleri ve kurubaklagiller bağışıklığınızı güçlendirmek için önemli protein kaynaklarındandır.

VİTAMİNLER, özellikle A, C, E, Folik asit ve B6 vitamini bağışıklığınızı güçlendirmek için oldukça gereklidir.

A vitamini yetersizliklerinde bağışıklıkta bir baskılanma görülür. Yumurta sarısında ve süt yağında bol miktarda bulunur. A vitamini öncü maddesi olan beta karoten de bağışıklık için önemli bir rol oynar. Beta karoten; havuç, ıspanak, kayısı, pazı gibi meyve ve sebzelerde bulunur.

C vitamini yara ve yanıkların iyileşmesinde önemli rol oynar. Pek çok vitamin ve mineralin vücutta emilimini artırır. Aynı zamanda güzel bir antioksidan kaynağıdır. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, nar, elma gibi meyvelerde, yeşil yapraklı sebzelerde bolca C vitamini bulunur.

E vitamini doğal bir antioksidandır. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, yağlı tohumlarda (fındık, ceviz, badem) bolca bulunmaktadır.

Probiyotik ve prebiyotikler bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaları artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yoğurt ve diğer fermente gıdaların (kefir vs.) içerisinde probiyotikler bolca bulunmaktadır. Sarımsak, soğan, enginar, pırasa, bezelye, domates, muz gibi besinlerin içerisinde de prebiyotikler bulunmaktadır. Bu gibi besinlere mutlaka günlük beslenmenizde yer vermeye özen gösterin. 
 

Su tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmek için bilinen ama en çok atlanan konudur. Günlük su tüketiminiz yeterli miktarları bulmuyorsa (kg başı 30 ml) mutlaka tüketiminizi artırmaya özen gösterin.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]