Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan düzenlemeyle birlikte, benzin, motorin, LPG ve sigarada otomatik vergi artışının önüne geçildi.
Eşel mobil sistemi kademeli olarak kaldırılacak
Kararla birlikte akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistemi de yeniden düzenlendi. 4 Mart 2026’da tekrar yürürlüğe giren sistemin, üç ay içinde kademeli olarak kaldırılacağı ve en geç 1 Ekim 2026 itibarıyla tamamen sona ereceği bildirildi.
Yeni uygulamaya göre, rafineri fiyatlarında düşüş yaşanması halinde bu tutar ÖTV’ye yansıtılarak pompa fiyatlarının dengelenmesi hedefleniyor.
Sigara ÖTV oranlarında değişiklik
Düzenleme kapsamında sigarada ÖTV yapısında da değişikliğe gidildi. Nispi ÖTV oranı yüzde 45’ten yüzde 42’ye düşürülürken, maktu vergi tutarları güncellendi.
Ayrıca sigarada da temmuz-aralık döneminde Yİ-ÜFE kaynaklı otomatik ÖTV artışı uygulanmayacak.
Diğer ürünler kapsam dışında
Yeni düzenlemenin yalnızca akaryakıt ve sigarayı kapsadığı, alkollü içecekler ve diğer tütün ürünlerinde ise Yİ-ÜFE kaynaklı vergi artışlarının devam edeceği belirtildi.
Yetkililer, düzenlemenin enflasyonla mücadeleye katkı sağlamayı ve fiyatlarda ani artışların önüne geçmeyi amaçladığını ifade etti.





