Uzun yıllar oldu yıkılalı, öncesinde de tam kapasite kullanılmadı yine uzunca yıllar, dolayısıyla işlevi neydi ve tam olarak üstlendiği görevi bilmiyoruz.

Ahmet Faik Abasıyanık ( AFA ) Kültür Merkezi, 1999 felaketinde ağır hasar gördü, uzunca bir müddet hasarlı bir şekilde hizmet verdi.

Cevdet Güngör ( ağabey ) AFA kültür sitesinin hangi şartlarda yapıldığını ve Abasıyanık ailesinin arsa bağışlama serüvenini tüm ince detayına kadar köşesinde işlemiş.

Yıkılmasında yaşanan serüven ne ise arsa bağışı, temel atma ve inşaatın bitirilmesinde ki serüvende farklı değilmiş, Cevdet abinin yazıyı okunca hatırlamış olduk.

Hepsinden önemlisi AFA Kültür Merkezimizin kıymetini daha iyi anladık, 3 kez temel atma töreni ve 3 bakanlı yaşanan temel atma töreni bir başka şehre nasip olmayacak türdendi!!!

Bir başka deyişle bizim kültür sitesinin tek olma özelliği vardı ve de ayakta kaldığı sürece hizmetini de bu farkındalık ile verdi!

Deprem sonrası kat alımı ve benzeri onarımlar ile kısıtlı hizmet sürdü ki çokta alışık olduğumuz durumdu, 21 hasarlı okulda verilen eğitim hizmeti ve bazı kamu binaları hasarlı durumlarına rağmen hizmetine cansiperane devam etmişlerdi.

Ta ki dönemim Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu bu duruma dur deyip yıkımını gerçekleştirene kadar Allaha emanet hizmet vermeye devam etti, iyi tarafı ise bu süre zarfında deprem felaketi yaşamadık alınan risk hasarsız geçilmiş oldu!

Yıkım sonrası ve yeni projenin tanıtımı, bu günlere kadar yaşanan seyride hatırlamakta fayda var;

Zeki Toçoğlu “ 30 Mart yerel seçimleri öncesinde hemşerilerimize paylaştığımız projeler arasında Kongre Merkezi de yer alıyordu. Hamdolsun o günlerden bu yana hazırlıklarımızı yapıyorduk. Yurt içi ve dışındaki benzer çalışmaları inceledik. Sakarya’ya en uygun çalışma için kolları sıvadık. Sakarya için en güzelini hayata geçireceğiz” dedi.

Toçoğlu’nun kast ettiği seçim 30 Mart 2014.

“ Hedefimiz 2018 yılı içerisinde Kongre Merkezi’ni bitirmek” demişti o yıllarda Toçoğlu.

Hafızamızı zorlamakta fayda var, bizlere yapılan “balık hafıza” yaklaşımına itiraz edercesine geriye dönmeli, neler yaşandı üzerinden geçmeli.

Proje tanıtım toplantısından bir başka kesit ise;

“ Sydney Opera binası şehir için sembol bir bina. Bu tarz kültürel yapıları dünyanın pek çok gelişmiş şehrinde görmemiz mümkün. İnşallah yeni Kongre Merkezi de şehrimiz için sembol bir bina olacaktır.” Dönemin AKP Milletvekili Şaban Dişli.

“Kongre Merkezi için şehre prestij kazandıracak, başka şehirlere örnek olacak bir proje ortaya çıkarılmış. Bu projenin ödül kazanabilecek bir proje olduğunu düşünüyorum.” Dönemin AKP Milletvekili Mustafa İşsen.

“Genel itibari ile göze hoş gelen, çekim merkezi olma potansiyeline sahip bir merkez projelendirilmiş. Türkiye’ye örnek bir yatırımın şehirle buluşması sağlanacak.” AKP milletvekili Recep Uncuoğlu.

“Proje sürecinde, değerli milletvekillerinin fikirlerinin alınması çok yerinde. Böylece en güzelinin en faydalı olanın şehre kazandırılması sağlanacaktır.” AKP milletvekili Ali İhsan Yavuz.

Bu hatırlatmaları şunun için yapma gereği duydum, projenin başlatılması ve kamuoyuna tanıtılması esnasında dönemin büyük şehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu idi, projenin sonlandırılmasına ilişkin tarihide kendisi vermişti.

Projenin akıbeti onunla son bulmadı, onunla da olmamıştı.

Kaldı ki o günün iktidar milletvekilleri görevlerine devam etmekteler. Hizmette devamlılık esastır diye genel kabul görmüş bir anlayışımızda var.

AFA Kültür Merkezine ilişkin son taahhüt de şimdiki büyük şehir belediye başkanı Ekrem Yüce’den geldi “AFA Kültür Merkezi projemizle, Sakarya’nın kültürel hayatına yeni bir soluk gelecek. 1000 ve 450 kişilik iki ayrı konferans salonu, 110 araçlı otopark ve birçok sergi ve fuar alanının yer aldığı kültür merkezini Sakaryalıların hizmetine sunacağız”

Projenin kamuoyuna paylaşıldığı ilk tarih 2014, AFA Kültür Merkezinin yıkımı 2016 tarihinde gerçekleşti, Toçoğlu “Bu projeyle Sakarya’nın kültür sanat hayatına yeni bir soluk kazandırmanın ötesinde ‘Anadolu Kültür Sanat Başkenti’ hedefimize oldukça güçlü bir yatırımla ilerlemiş olacağız. Belirlediğimiz bir takvim var, inşallah 2018’de Kongre Merkezi şehrimizin hizmetinde olacak” diyerek başlanılan süreç bu günlere kadar geldi ve projelendirilmesi düşünülen alanın son hali çöplük olarak görüntü kirliliği sergilenmekte.

Alışık olduğumuz proje serüvenlerinden bir tanesi daha yaşanmakta, hayata geçirilen az sayıda tüm proje benzeri akıbet yaşandı.

Onlu yıllar almıştır her proje. Bize düşen sabırla beklemek!

Ancak bir ayrıntı var ki haksızlık yapmayalım, projenin görseli uzay üssü niteliğinde!

ERGÜN ÖZKAN

[email protected]