Yeni bir iş kurmak isteyen ancak hiçbir sermayesi olmayan girişimcilerin yardımına Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) yetişiyor. Fakat bu karşılıksız desteği almak için kuracağınız işin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer alması gerekiyor. Bunu kosgeb.gov. tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor adresinden birkaç saniyede görebiliyoruz. Eğer kuracağınız iş burada tanımlı ise onun karşısında yer alan NACE kodunu kaydetmenizde fayda var. Bu aşama tamam ise KOSGEB sizden önce birtakım programlara katılmanızı istiyor.

EĞİTİM ALMANIZ ŞART 
KOSGEB’in girişimcilere yönelik iki eğitim programı bulunuyor. Birincisi ‘Geleneksel Girişimci Eğitimi’. Diğeri ise stratejik önceliklere göre belirlenmiş sektörlerde faaliyet gösterecek kişilerin yararlandığı ‘İleri Girişimci Eğitimi’. NACE kodunuzun hangi programın kapsamına girdiğini öğrendikten sonra ücretsiz ve online eğitimlerden faydalanmak için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

STRATEJİK ÇÖZÜMLER 
Geleneksel girişimci eğitimi toplam 8 üniteden oluşuyor ve katılımcılara pazarlamadan iş modellerine ve müşteri analizine kadar pek çok konuda eğitim veriliyor. İleri girişimci eğitimine katılanlar ise ilk olarak geleneksel girişimci eğitimindeki videoları izleyerek eğitim alıyor, ardından da kendi programlarındaki yine 8 üniteden oluşan dersleri takip ediyor. Bu eğitimin konu başlıkları arasında ise finansal kaynaklara erişim, süreç yönetimi ve büyüme stratejileri ile fikri mülkiyet hakları gibi konular yer alıyor

ÜÇÜNCÜ ADIMDA ŞİRKET KURULUYOR 
Eğitiminizi tamamladınız, şimdi sıra şirketinizi kurmaya geldi. Bu aşamada, Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanmış gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde (limited veya anonim şirket) olarak işletmenizi kuruyorsunuz. Adi ortaklıklar Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı olmadığı için KOSGEB tarafından desteklenmiyor. Tabii işinizi kurarken belli başlı şartlar da var. KOSGEB, girişimcilik desteklerinden faydalanmak isteyen kişinin işletmedeki kurucu ortak payının en az yüzde 50 olmasını ve işletmeyi münferiden temsile yetkili olmasını zorunlu kılıyor.

SIRA ‘DESTEK’ ALMAYA GELDİ 
İşletmenizi kurdunuz. Şimdi sıra KOSGEB veri tabanına kayıt olup girişimcilik desteklerine başvurmaya geldi. Bunun için KOSGEB müdürlüklerine gitmenize gerek yok, kayıt ve başvuru işlemlerinizi kosgeb.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. İşletmenizin, KOSGEB’e başvuru tarihi itibarıyla son 1 yıl içinde kurulmuş olması gerekiyor. Bu programdan daha önce yararlanmamanız ön koşul. Eğer bu şartları taşıyorsanız, KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden Geleneksel Girişimci Destek Programı’na veya İleri Girişimci Destek Programı’na başvurabilirsiniz.

İLERİ GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI 
Bu program, Türkiye’nin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma şansını artırmayı hedefliyor. Buna KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden online olarak başvuru formunu doldurarak ve ek dokümanları hazırlayarak başvurabilirsiniz. Program süresi ise iki yıl. Burada önemli desteklerin başında ‘Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği’ geliyor. Bu destek türünde işletmelere yüzde 75 oranında geri ödemesiz makine, teçhizat ve yazılım desteği sağlanıyor.

MAKİNE YERLİ İSE ORAN ARTIYOR 
Örneğin, kurulda bir işletmenin KDV hariç 120 bin TL tutarında bir makine alımının desteklenmesine karar verildi. Yüzde 75’lik oran kapsamında 90 bin TL’lik bir destek söz konusu olacak. Eğer makine yerli malı belgesine sahipse destek oranı bu durumda yüzde 90 olarak hesaplanıyor. Ancak destek tutarı aşağıda belirtilen teknoloji düzeylerine göre belirlenen üst limitleri geçemiyor.

  • Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100 bin TL.
  • Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200 bin TL.
  • Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 300 bin TL.
  • Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu için yine geri ödemesiz 10 bin TL destek sağlanıyor.

PERSONEL SAYISI DİKKATE ALINIYOR 
Kuruluş desteği ile gerçek kişi işletmesine 5 bin TL, sermaye şirketi işletmesine ise 10 bin TL destek sağlanıyor. Performans desteğinde ise işletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak destek veriliyor. Performans dönemi, yıllık bazda iki dönemden oluşuyor. Kendiniz haricinde yanınızda çalışan kişiler için ödediğiniz toplam prim gün sayısı üzerinden desteğinizi alıyorsunuz. Örneğin, yanınızda 2 kişi çalıştırıyorsunuz ve 1’inci yılın sonunda bu kişilerin prim gün sayısı 600’e ulaşırsa 10 bin liralık destekten faydalanıyorsunuz.

GELENEKSEL GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI 
Nasıl başvurulur:
 KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden online olarak başvuru formunu doldurmanız ve ek dokümanları hazırlamanız gerekiyor.

Kimler başvurabilir: Geleneksel girişimci eğitimini tamamlayan girişimcinin son bir yıl içinde kurduğu Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsündeki KOBİ’ler faydalanabilir.

Program süresi: İki yıl Program destekleri: Program kapsamında işletmelere geri ödemesiz destekler sunuluyor.

1- Kuruluş desteği: Gerçek kişi işletmesine 5 bin TL, sermaye şirketi işletmesine ise 10 bin TL destek sağlanıyor.

2- Performans desteği: İşletmelerin çalıştırdıkları personel için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödedikleri prim gün sayısına bağlı olarak destek veriliyor. Performans dönemi, yıllık bazda iki dönemden oluşuyor. Kendiniz haricinde yanınızda çalışan kişiler için ödediğiniz toplam prim gün sayısı üzerinden desteğinizi alıyorsunuz. Örneğin, yanınızda 2 kişi çalıştırıyorsunuz ve 1’inci yılın sonunda bu kişilerin prim gün sayısı 600’e ulaşırsa 10 bin liralık destekten faydalanıyorsunuz.

3- Sertifika desteği: Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıflarda yer alan NACE koduna sahip işletmelere 5 bin TL destek sağlanıyor.

POSTA