Git gide daha fazla göç, daha fazla insan şehir merkezlerine çekilirken, trafik sıkışıklığı ile başa çıkmak için yeni yaklaşımlar bulunması gerekecek.

Yerel yönetimler, daha fazla yol yapamıyorlar ise mevcut şartlar içerisinde çözüm üreterek, daha da kötüleşen şehir içi trafik ile başa çıkabilirler.

Bu sayede kent merkezlerini gelecek yıllar için daha yaşanılabilir merkezler haline getirebilirler.

Öncelik ise toplu taşımayı özendirmek ki bunun da yolu hafif raylı sistemden geçmekte.

Şehir içi trafik sorununa, ulaşım sorununa tam ve kesin bir çözüm getirilmek isteniyor ise çözümün adresi hiç kuşku yok ki raylı taşıma sistemi…

Özel taşıt hareketlerinin şehir içi trafik akışında ki yoğunluğunun önüne geçmenin tek yolu…

Dahası ise şehir merkezlerini yaşanır olmaktan çıkaran en önemli unsur, trafik yoğunluğunda ki lastikli ve motorlu araçların sayısının fazla olması.

Trafik artışı yollarımızı devamlı çoğalan bir gürültü kaynağı haline getirmekte, insan sağlığı üzerinde doğrudan ilgili olup, olumsuz etkileri oldukça fazla.

Şehir içi hava kirliliği araştırıldığında, varılan sonuç, ulaştırmanın en önemli kaynaklar arasında olduğu görülmekte.

Her iki değerlendirmenin insan yaşamı üzerinde ki olumsuz etkileri sanırım tartışılmaz.

Dolayısıyla şehir içi trafik akışını düzenlemenin birçok olumlu etkileri olacağı gibi, şehir yaşamını kolay ve pratik hale dönüştürmekte dönüşümle mümkün olacaktır.

Büyük şehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce seçildiği 31 Mart 2019’dan itibaren bu hususta birçok söz sarf etti.

Güzergâh belirlemek ve projelendirmek adına açıklamaları var.

Seçildiğinden itibaren geçen süre içerisinde, henüz atılmış somut bir adıma tanıklık etmedik.

Yeni cadde ve yollar açamıyor iseniz ki özellikle şehir merkezinde, hafif raylı sistemi de anlaşılan yakın tarihte hayata geçiremeyeceksiniz. Hiç değilse şehir içi trafik akışını rahatlatmak için, güzergâh düzenlemeleri yapın diye çağrımız oldu, bugüne dek bu çağrılar karşılıksız kaldı.

Çark caddesi Millet Bahçesi güzergâhında kaldırım düzenlemeleri yapılıyor, büyükşehir ekipleri bölgede çalışmalar yürütüyor. Agora’ya açılan iki sokak gidiş-geliş olarak düzenlenebilir.

Malum Çark KBB hastanesinin bulunduğu sokak, hastane yoğunluğu ve Agora trafiğine cevap verebilecek nitelikte değil. İki yönlü park, ambulans geçişlerine engel oluşturacak düzeyde.

Küçük dokunuşlarla trafikte kısmi rahatlama sağlanabilir.

Mevcut şartları doğru değerlendirerek bir sonuca ulaşılabilir.

Aksi halde gelişmelere ve artan nüfus yoğunluğuna seyirci kalır, müdahale etmez isek daha da zorlaşan yaşam ile karşı karşıya kalırız.

Şehir merkezleri yaşamın ve ticaretin adresi olmaktan çıkar, yaratacağı tahribat ile mücadele edilemez bir boyuta dönüşür. Ağır sonuçlar doğurur ki sanırım bunu da hiç birimiz istemeyiz.

Yol yapmıyor iseniz, mevcut yolla sorunu çözün…

Şehir merkezinin bugün yaşadığı trafik sorununu, yakın gelecekte görülecek ki Yenikent bölgesi de yaşayacak.

Günü kurtarmak, çözüm için yeterli olmayacaktır.

Hafif raylı sistem ve şehir trafiği üzerine daha ne yazılar yazılacak, bu gidişle… !