Türkiye'de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 2027 yılı vergi, harç ve ceza artışları gündemdeki yerini aldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı ekim ayı enflasyon verileri, yeni yılda uygulanacak yeniden değerleme oranının belirlenmesinde kritik rol oynayacak.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ekim ayında yüzde 2 artması durumunda, 2027 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 27,89 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu senaryonun gerçekleşmesi ve ilgili kalemlerde herhangi bir indirim uygulanmaması halinde vatandaşların ödeyeceği birçok vergi, harç ve ceza tutarı yükselecek.

Trafik cezaları cep yakacak! 230 bin lirayı aşacak

Yeni yılda en dikkat çekici artışların trafik cezalarında yaşanması bekleniyor. Yüzde 27,89'luk yeniden değerleme oranı üzerinden yapılan hesaplamalara göre bazı cezalar şöyle olacak:

  • Araçtan saldırı amacıyla inme: 180 bin TL'den 230 bin 202 TL'ye

  • İptal edilmiş ehliyetle araç kullanma: 200 bin TL'den 255 bin 780 TL'ye

  • Trafikte makas atma: 90 bin TL'den yaklaşık 115 bin TL'ye

  • Düğün konvoyuyla trafiği tehlikeye atma: 230 bin 202 TL'ye

  • Alkollü araç kullanma (ilk tespit): 25 bin TL'den 31 bin 973 TL'ye

  • Kırmızı ışık ihlali ve cep telefonu kullanma: 5 bin TL'den 6 bin 395 TL'ye

Belirtilen tutarlar, yeniden değerleme oranının yüzde 27,89 olarak kesinleşmesi halinde ortaya çıkabilecek tahmini rakamları ifade ediyor.

Yurt dışı telefon kayıt ücreti 70 bin liraya yaklaşıyor

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için ödenen IMEI kayıt harcında da önemli bir artış bekleniyor.

2026 yılında 54 bin 258 TL olarak belirtilen kayıt ücretinin, yüzde 27,89'luk artışla 2027 yılında yaklaşık 69 bin 391 TL'ye yükselmesi öngörülüyor.

İlk abonelik tesis ücretinin ise 700 TL'den yaklaşık 895 TL'ye çıkabileceği hesaplanıyor.

Pasaport ve ehliyet harçlarına zam geliyor

Yeni yılda pasaport ve ehliyet işlemleri için ödenecek harçlarda da artış yaşanması bekleniyor.

Yüzde 27,89'luk yeniden değerleme oranı esas alınarak yapılan hesaplamalara göre:

  • 10 yıllık pasaport harcı: 17 bin 150 TL

  • 1 yıllık pasaport harcı: 5 bin 247 TL

  • Yurt dışı çıkış harcı: 1.599 TL

  • B sınıfı ehliyet harcı: 8 bin 638 TL

Özellikle uzun süreli pasaport almak isteyen vatandaşlar için yeni yıldaki maliyetlerin artması bekleniyor.

Araç sahiplerini MTV zammı bekliyor

Motorlu Taşıtlar Vergisi de yeniden değerleme oranından etkilenecek kalemler arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı'nın ilgili indirim yetkisini kullanmaması halinde, motor silindir hacmi 1300-1600 santimetreküp arasında bulunan ve belirtilen vergi dilimine giren sıfır kilometre bir otomobilin yıllık MTV tutarının 12 bin 28 TL'den yaklaşık 15 bin 383 TL'ye yükselmesi öngörülüyor.

Araçların motor hacmi, yaşı ve taşıt değerine göre ödenecek MTV tutarları farklılık gösterecek.

Değerli Konut Vergisi sınırı da yükseliyor

Yeniden değerleme oranındaki artış, Değerli Konut Vergisi kapsamındaki taşınmazların alt sınırını da etkileyecek.

Mevcut hesaplamalara göre 17,7 milyon TL seviyesindeki alt sınırın 2027 yılında yaklaşık 22,6 milyon TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Gözler TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verilerinde

2027 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı için gözler 3 Kasım'da açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerine çevrildi.

Brent petrolde sert düşüş! Varil fiyatı 109 dolara geriledi
Brent petrolde sert düşüş! Varil fiyatı 109 dolara geriledi
İçeriği Görüntüle

Yİ-ÜFE verileriyle netleşecek oran, yeni yılda birçok vergi, harç ve cezanın hesaplanmasında esas alınacak.

Fotoğraf: sosyal medya

Kaynak: haber merkezi