Türkiye’de efsaneleşen otomobilleri sayın dediğinizde akla gelen ilk modellerden birisi de Tofaş Şahin olacaktır. 2002 yılında ülkemizdeki üretimi sona eren Tofaş Şahin’in hakları Mısır ve Etiyopya’ya satılmıştı. İşte bu ülkelerden Etiyopya yıllar sonra Şahin’i tekrardan satışa sundu. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Etiyopya bir süredir Şahin’i satışa sunmayı zaten planlıyordu. Nitekim küresel ekonomik krizle tetiklenen çip krizi Etiyopta’nın bu kararında somut adımlar atmasına zemin hazırladı.

Geçtiğimiz yılın sonlarında başlanan üretim ve geliştirme süreci 2023 ile birlikte sona erdi ve yeni nesil Tofaş Şahin modelleri satışa çıktı. Peki yeni nesil Şahin modelleri bizlere neler vaat ediyor? Hemen açıklayalım. Yeni nesil Tofaş Şahin şasisinden tutun da motoruna kadar orijinali ile aynı. Bu noktada Etiyopya elde kalan son stokları kullanmış diyebiliriz. Dolayısıyla üretilen model sayısı hayli sınırlı. Zaten satışa çıktığı gün de tüm modeller tükenmiş. Etiyopya bu modelleri sınırlı sayıda üretip sahiplerine teslim etmiş durumda. Yani şu anda trafikte 2024 model Tofaş Şahinler dolaşmaya başladı. Peki bunlar Türkiye’ye gelecek mi? İşte asıl soru bu.

Sosyal medyada yer alan bir ilanda, Etiyopya’dan özel olarak getirtilen Tofaş Şahin modeli satışa sunuldu. Tüm vergileri ödenen otomobilin Türkiye plakası da takıldı. Peki ilanın fiyatı ne kadar? Nefesinizi tutun çünkü Şahin, Şahin olalı bu kadar değerli olmamıştı. 2024 model Tofaş Şahin için istenilen, talep edilen etiket tam 5 milyon TL. Evet yanlış okumadınız. 5 milyon TL. Elbette bu otomobil için bu parayı verebilecek meraklılar olabilir. Lakin ülkenin büyük bir bölümü için bu fiyatlar çok da tutarlı değil.

Editör: Şevval Geçin