İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yaptığı açıklamada, suç örgütlerinin yapılanma ve faaliyet biçimlerinin zaman içinde değiştiğini belirterek, güvenlik güçlerinin de yeni tehditlere karşı mücadele yöntemlerini geliştirdiğini ifade etti.

Çiftçi, “Bundan böyle güvenlik birimlerimizin Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanlıkları, ‘yeni nesil’ suç örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede de görev alacak.” dedi.

Klasik mafya yapılanmalarından farklı

“Yeni nesil” suç örgütlerinin klasik mafya yapılanmalarından önemli ölçüde farklılaştığını belirten Çiftçi, bu yapıların belirli bir mekana, sabit bir kadroya veya geleneksel bir hiyerarşiye bağlı olmadığını söyledi.

Bu örgütlerin internet üzerinden iletişim kurabildiğini ve suç işlemek amacıyla kısa sürede yeni kişiler bulabildiğini aktaran Çiftçi, örgüt elebaşlarının önemli bölümünün yurt dışında bulunabildiğine dikkati çekti.

Söz konusu yapıların yalnızca tek bir suç alanında faaliyet göstermediğini belirten Çiftçi, siber dolandırıcılık, uyuşturucu ticareti, iş yeri kurşunlama, haraç, tehdit ve silahlı saldırı gibi farklı suç türlerinin aynı yapılanma içerisinde görülebildiğini ifade etti.

Çiftçi, bu örgütlerin şiddeti görünür hale getirerek toplumda korku ve baskı oluşturmayı hedeflediğini belirterek, terör örgütlerinin bazı yöntemlerinin benzer şekilde bu yapılarda da görülebildiğini söyledi.

Bunun, “yeni nesil” suç örgütlerinin hukuken terör örgütü olarak tanımlandığı anlamına gelmediğinin altını çizen Çiftçi, amaçların ve hukuki niteliklerin farklı olduğunu vurguladı.

Çocukları ve gençleri hedef alıyorlar

Yeni nesil suç örgütlerinin özellikle çocuk ve gençleri insan kaynağı olarak kullanmaya çalıştığını belirten Çiftçi, sosyal medyanın bu süreçte önemli bir araç haline geldiğini söyledi.

Örgütlerin para, statü, görünürlük ve sahte aidiyet vaatleriyle gençleri suç ağlarına çekmeye çalıştığını aktaran Çiftçi, çocukların yaş ve tecrübesizliğinin örgüt yöneticileri tarafından istismar edildiğini ifade etti.

Bir çocuğun suç işlemesinin yalnızca o eylem üzerinden değerlendirilemeyeceğini belirten Çiftçi, suçun arkasındaki kişilere ulaşılması gerektiğini söyledi.

Çiftçi, “O çocuğu bulan ve yönlendiren kişiye, silahı temin edene, parayı gönderene ve talimatı veren örgüt yöneticisine kadar bütün zincire ulaşmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

D-650'de seyir halindeki TIR bir anda alev aldı
D-650'de seyir halindeki TIR bir anda alev aldı
İçeriği Görüntüle

Sosyal medya yapay zekayla takip ediliyor

Suç örgütlerinin sosyal medya faaliyetlerinin de güvenlik birimleri tarafından yakından takip edildiğini belirten Çiftçi, yapay zeka destekli açık kaynak çalışmalarından yararlanıldığını açıkladı.

Silah ve şiddet görüntüleri paylaşan, tetikçiliği özendiren veya çocukları suç örgütlerine yönlendirmeye çalışan hesapların bu çalışmalar kapsamında tespit edildiğini belirten Çiftçi, suçun artık yalnızca sokakta işlenmediğine dikkati çekti.

Çiftçi, suçun hazırlık, propaganda, finansman ve talimat süreçlerinin dijital ortamda yürütülebildiğini belirterek, güvenlik güçlerinin yalnızca sahadaki failleri değil, suçun arkasındaki finansman ve örgüt yönetimini de hedef aldığını söyledi.

TEM’in tecrübesi yeni mücadelede kullanılacak

Terörle mücadele birimlerinin örgütlü yapıların takibi ve çözümlenmesi konusunda önemli bir kurumsal tecrübeye sahip olduğunu belirten Çiftçi, bu kapasitenin yeni nesil suç örgütleriyle mücadeleye aktarılacağını bildirdi.

Güvenlik birimlerinin farklı kabiliyetlerinden daha bütüncül şekilde yararlanılacağını ifade eden Çiftçi, değişen suç yapılanmalarına karşı mücadele yöntemlerinin de değişmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçi, yeni dönemde suç örgütlerinin yalnızca sahadaki mensuplarının değil, örgütsel yapılarının, finans kaynaklarının ve bağlantılarının da bütüncül şekilde ele alınacağını belirtti.

2026’da 518 organize suç örgütüne operasyon

Organize suç örgütleriyle mücadeleye ilişkin de bilgi veren Çiftçi, 2026 yılının organize suç örgütleri ve uyuşturucuyla mücadelede özel mücadele yılı ilan edildiğini söyledi.

Çiftçi, yılın ilk 7 ayında 518 organize suç örgütüne yönelik toplam 1445 operasyon gerçekleştirildiğini, operasyonlarda 12 bin 175 şüphelinin gözaltına alındığını ve 6 bin 320 çete mensubunun tutuklandığını açıkladı.

Operasyonlarda çökertilen örgütlerin 304’ünün yerel, 105’inin bölgesel, 92’sinin ulusal, 17’sinin ise uluslararası ölçekte faaliyet gösterdiği bildirildi.

Yurt dışındaki örgüt elebaşlarına da takip

Yeni nesil suç örgütlerinin önemli özelliklerinden birinin sınır aşan yapılanmalar olduğunu belirten Çiftçi, bazı örgüt elebaşlarının yurt dışında bulunarak Türkiye’deki suç faaliyetlerini yönetmeye çalıştığını söyledi.

Türkiye’de suç işledikten sonra yurt dışına kaçanların yanı sıra başka ülkelerden Türkiye’deki suç şebekelerine talimat veren örgüt yöneticilerinin de takip edildiğini belirten Çiftçi, uluslararası işbirliğinin güçlendirileceğini ifade etti.

Çiftçi, suç örgütü yöneticilerinin hangi ülkede bulunurlarsa bulunsunlar güvenli bir alan oluşturamayacağını belirterek, ilgili ülkelerle işbirliğinin sürdürüleceğini söyledi.

“Devletimizin bütün gücünü bulacak”

Yeni nesil suç örgütleriyle mücadelenin yalnızca suç oranlarını düşürme meselesi olmadığını belirten Çiftçi, toplumun huzuru ve güvenlik duygusunun korunmasının temel öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

Çiftçi, “Milletimizin huzurunu hedef alan ve suçtan bir güç alanı oluşturmaya çalışan hangi yapı olursa olsun karşısında devletimizin bütün gücünü bulacaktır.” dedi.

Güvenlik birimlerinin tüm imkanlarının bir araya getirilerek mücadeleye devam edileceğini belirten Çiftçi, yalnızca suçu işleyen kişilerin değil, suç örgütlerini yöneten ve ayakta tutan yapıların tamamının hedef alınacağını kaydetti.

Kaynak: AA