Kiralık daire aramak, gerek bölgeye gerekse yaşam koşullarına göre uzun ve zahmetli bir süreçtir. Özellikle de kalabalık şehirleri tercih eden kişilerin, nüfusu yoğun olan bölgelerde istedikleri bütçeye ve konuma uygun ev bulmaları oldukça zordur. Bu süreci başarılı bir şekilde atlatabilmek için detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Kiralanacak olan dairenin bulunduğu konum, tasarımı, hangi cephede olduğu, kaçıncı katta yer aldığı ve ekstra masrafları gibi detaylar göz önünde bulundurulduğunda tüm bu detaylar ne yazık ki kiracıları yorar. Kiralık ev arayanlar bu süreçte kendilerine bir çözüm yolu bulmalı ve gerek isteklerine gerekse bütçelerine uygun kiralık daireleri araştırmaya başlamalıdır. Peki, kiralık ev ararken nelere dikkat edilmelidir? Kira sözleşmesi nedir? Her kiralık daire için kira sözleşmesi gerekli midir? İşte, kiralık daire arayanların en çok merak ettiği sorular ve cevapları…

----

Kiralık ev ararken nelere dikkat edilmelidir?

- Kiralık daire arayanların öncelikle kriterlerini belirlemeleri gerekir. Herkes kendisini ait hissettiği, uygun fiyatlı ve şık iç tasarıma sahip bir evi tercih eder. Kiralık daire arama sürecinin çabuk sonuçlanması için kişilerin neyi istediklerini bilmesi oldukça önemlidir. Öncelikli olarak kiralanacak evin lokasyonu, sahibinden mi yoksa emlakçıdan mı tutulacağı, kaç odalı ve kaçıncı katta olacağı gibi detaylarına karar verilmelidir. Bunun yanı sıra, kiralık daire için ayrılabilecek bütçe de göz önünde bulundurulmalıdır. Zingat.com ile sokak sokak gezmeye gerek kalmadan herkes hayalindeki kiralık eve kavuşabilir. Türkiye’nin güvenilir emlak sitesi olan Zingat.com, kişilere diledikleri şehir ve ilçedeki kiralık ev seçeneklerini tek tıkla listeliyor!

- Hangi daireyi kiralayacağına internet üzerinden karar veren kişilerin, muhakkak gidip evi yakından incelemeleri gerekir. İnternet her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da, bazı zamanlarda gerçeği yansıtamayabiliyor. Bu nedenle, kişiler kiralayacağı evin hayal kırıklığına dönüşmesini istemiyorsa, mutlaka gidip yakından da görmelidir. Evin gün ışığını alma durumunu tespit edebilmek için günün farklı saatlerinde evi gezmek gerekebilir. Kiralanacak evin içi kadar evin çevresi de büyük önem taşır. Bu nedenle evin konumunun uygunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Evde arızalı, tamire ihtiyaç duyulan bir yerin olup olmadığı da sorulmalı, evin elektriği ve suyu kontrol edilmelidir.

- Kiralık ev arayanlar, evi tutacakları muhitin, ihtiyaçlarını giderebilecekleri uygun bir yer olup olmadığını da göz önünde bulundurmalıdır. Evin okula, hastaneye ve toplu taşıma araçlarına yakın olması büyük avantajdır. Ev kiralarken bu detaylara da dikkat edilmelidir.

- Evin kiralanma aşamasında ise dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, yapılacak kontratın içeriğidir. Bazı ev sahipleri kontrat imzalamayı kabul etmeyebilir. Böyle bir durumda kiralık ev arayan kişiler muhakkak kontrat imzalamak istediklerini söylemeli, aksi takdirde evi kiralamaktan vazgeçmelidir.

 

Kira sözleşmesi nedir? Nasıl hazırlanır?

Kira sözleşmesi, ev sahibi ile evi kiralayacak kişi arasında imzalanan sözleşmenin adıdır. Kira sözleşmesi; kiralama bilgileri, teslim edilen demirbaşlar ve sözleşmenin koşulları olmak üzere üç bölümden oluşur. Kiralama bilgileri içerisinde, kiraya verilecek olan mülkün adresi, cinsi, mülk sahibinin iletişim bilgileri, kiralamanın başlangıç ve bitiş tarihleri ve dairenin kira bedeli gibi bilgiler yazılır. Bu bilgilerin eksiksiz bir şekilde yazılması gerekir. Teslim edilen demirbaşlar bölümünde ise elektrik, kombi ve su sayaçlarının yer aldığı bölüme, aidat bilgileri ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de eklenir. Sözleşmenin genel koşulları bölümüne ise, kiralanan evde yapılacak tadilatlar, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgileri gibi maddeler eklenir. Hazırlanan kira kontratı iki adet nüsha olarak doldurulur ve nüshalardan birisi kiracıda diğeri ise ev sahibinde kalır.

Kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken belli detaylar bulunur. Ev kiralayacak olan kişiler, kontratı doldurmadan önce mülkü kiraya veren kişinin mülk sahibi olduğuna dair tapuyu ya da vekaleti mutlaka görmelidir. Bilgilerin doğru olması durumunda kontratı doldurmalıdır. Kontrata mülke dair adres ve mülkün ev ya da işyeri olduğuna dair bilgiler yazılmalıdır. Sonrasında mülk sahibi ve kiracının kişisel bilgileri eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Kontrata atılacak tarihin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Kiraya verilen mülkte yer alan demirbaşlara ait bilgiler doldurulmalıdır. Mülk sahibi ile anlaşılan kira bedeli ve ödeme tarihleri yazılmalıdır. Kontratın kefillerin yanında imzalanması daha iyi olur. Kira kontratında her iki tarafın da imzaları yer almalıdır. Sözleşmede, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap bilgileri ve ödeme şekli detaylı olarak belirtilmelidir. Depozitonun miktarı ve hangi koşullarda iade edileceği yazılmalıdır. Depozito verildiyse, verildiği tarih ve ne kadar miktarda verildiğinin yanı sıra hangi şartlarda geri alınabileceği belirtilmelidir. Kira ücreti eft ya da havale olarak gönderilecekse, kiranın hangi aya ait olduğu açıklama kısmına yazılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi