Veteriner Hekim Yıldız yazılı açıklamasında şunları kaydetti; “Evde ya da evimizin bahçesinde beslediğimiz can dostlarımız ilkbahar ve de sonbahar mevsiminde tüy dökümüne geçer. İlkbaharda artan hava sıcaklıkları can dostlarımızın üzerindeki kış tüyleri soğuktan korudukları için, ilkbaharda ise sıcaklıkların artmasıyla zaman zaman tüylerin keçeleşmesiyle, iyice bunalıma girer. Can dostlarımız tıraş edilerek artan sıcaklıklardan olumsuz etkilenmeyerek rahatlar. Sonbaharda da üzerlerindeki yaz tüyleri serin tutukları için üşürler. Tıraş edildikleri zaman kış tüyleri yeniden çıkarak soğuklardan korunmuş olurlar. Yaz tüyleri can dostlarını serin tutar, kış tüyleri ise can dostlarını sıcak tutar.

Can dostlarından özellikle uzun tüylüleri tıraş ederiz. Kısa tüylüleri çoğu zaman tıraş etmeye gerek kalmaz. Çünkü onlarda uzun tüyler bulunmadığından, tüylere bağlı sıcaklıklardan ya da soğuk gibi olumsuzluklardan etkilenmezler.

Can dostlarına tıraş kararı aldığımızda mutlaka bir veteriner meslektaşımın kontrolünde yaptırmanız çok önemlidir. Tıraş mümkünse anestezisiz yapılsın. Can dostumuz tıraşa bazen izin vermez. O zaman mecburen tıraş öncesi anesteziye hekim meslektaşım can dostumuzu alır. Tıraş bitene kadar ve de can dostumuz anesteziden çıkana kadar meslektaşım can dostlarımızı takip eder. Sizlere ve de can dostlarımıza birlikte sağlıklı, mutlu günler dilerim.”

Editör: Haber Merkezi