Boşanma Davasında Neden Bir Avukatla Çalışmalısınız?


Boşanma davaları teknik açıdan pek karmaşık bir yapıyı barındırmak ile beraber, kişilerin doğrudan özel hayatını odağına aldığı, evliliklerinde yaşadıkları problemlerle ilgili yaptıkları, söyledikleri her türlü şeyin konuşulduğu, yargılandığı bir süreç olduğundan vatandaşlar sürece psikolojik ve duygusal yaklaşmaktadır. Fakat sürecin kişilere yüklediği stres ve yoğunluk sebebiyle taraflar bu yolda hukuki yardım almadan yalnız ilerlediklerinde işler daha da zorlaşabilir.
 

Her davada olduğu gibi, usul esasın yarısıdır. Burada, boşanma davalarında da doğru bir usuli yol izlemek gerekmektedir. Sürece ilişkin destek,uzmanlık alanı, boşanma davaları olan bir avukattan alınmalıdır. Bir boşanma davasında, boşanma avukatı, boşanma dava dilekçesinde nelerin anlatılabileceği, hangi dille dilekçenin yazılması gerektiği, delillerin hangi donelerle/verilerle beslenmesi gerektiğine kendisi hukuk ilkeleri ışığında karar verir.


 

Örneklemek gerekirse “eşim beni aldatıyor, ne yapmalıyım, eşim beni aldatıyor bunu mahkemede nasıl ispatlarım, eşim bana şiddet uyguluyor, eşim cezaevinde nasıl boşanırım, eşim boşanmak istemezse boşanabilir miyim,eşim evi terk etti ne yapmalıyım, çocuğun velayeti kime verilir, boşanınca ne kadar nafaka verilir,boşanınca aile konutunda kim kalacak,boşanma davasında ne kadar maddi- manevi tazminat öderim, boşanma davasında ne kadar maddi- manevi tazminat alırım.....” bunlar boşanma davalarında karşımıza en çok gelen müvekkillerimizden aldığımız sorular arasında olup, bunların dışında daha binlerce merak edilen soru vardır.

Boşanma davalarının dışında, boşanma davasının açılması ile mal rejimi sona erdiğinden açılacak mal rejiminin tasfiyesi davası da gündeme gelecektir. Özellikle kadınlar evlilikte edinilen mallarla ilgili bu süreçte ciddi hak kayıpları yaşayabilmektedir. Süreci profesyonel ve akilane yönetebilmek adına muhakkak bir Kocaeli boşanma avukatı hizmeti alınması gerekmektedir.

Boşanma davasında süreç nasıl işler?
 

Her dava gibi, boşanma davası da mahkemeye sunulan dilekçe ile esas alır ve dava hukuk hayatında var olur. Davanın açılması ile beraber, dava dilekçesi davalıya tebliğ olunur, ardından davalı cevap dilekçesini sunar, ardından taraflar replik ve düplik dilekçelerini de sunarlar.

Akabinde, mahkeme tarafından taraflara ön inceleme duruşma günü tebliğ edilir. Boşanma davalarında yazılı yargılama esas alınmaktadır. Bu sürecin kısaca, yüzeysel teknik bir anlatımıdır. Duruşma günü yapılan yargılama ile beraber tarafların sunmuş oldukları dilekçeler ve delilleri ışığında mahkeme tarafından değerlendirme yapılır ve dava bir karara bağlanır.

Boşanma davası ne kadar sürede sonuçlanır, sorusunun cevabı net bir şekilde maalesef cevaplanamaz. Davanın açıldığı il, ilçe, mahkemenin yoğunluğu, tanıkların duruşmaya gününde gelmesi,... ve daha artırabileceğimiz birçok sebep yargılama süresinin seyrini etkilemektedir.

Boşanma davası türleri nelerdir?

Uygulamada, 2 tip boşanma davası olup, anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak adlandırılırlar.

Anlaşmalı boşanma davaları başvurulan gün dahi karara çıkabilirken, çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürmektedir. Çekişmeli olarak açılan boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına döndürülebilir.
Daha fazla bilgi için; https://esmasenguler.av.tr/blog/medeni-hukuk/

Editör: Haber Merkezi