TMO ALIM FİYATINI AÇIKLADI 
Mısır üreticisinin beklediği alım fiyatı açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirledi. Mısır hasadının ülke genelinde yaklaşık yüzde 8 seviyesinde olduğunu belirten TMO, fiyatın piyasaların yakından izlenerek belirlendiğini kaydetti. Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyonu Başkanı Ali Şener Bayraktar, ziraat odaları başkanları ve üreticiler, geçtiğimiz günlerde Dernekkırı Bölgesi’nde yapmış olduğu açıklamada mısır alım fiyatının kilo başına en az 10 TL olması gerektiğini dile getirmişti. TMO’ya tepki gösteren üreticiler, fiyatın revize edilmesini bekliyor. 

MISIR ÜRETİCİSİ MEMNUN DEĞİL
Konu ile ilgili Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Serkan Ok’a açıklama yapan Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Başkanı Ali Şener Bayraktar, belirlenen fiyatın üreticiler tarafından kabul edilmediğini söyledi. Bayraktar, “Açıklanan fiyat üreticiye ‘mısır ekme’ denilecek bir fiyattır. Maliyetin altında kalan bu fiyat üreticiyi zarar ettirir. Üretici yaptığı masrafını bile karşılayamaz. Bu fiyatın kabul edilmesi mümkün değil. Bir an önce fiyatın yukarı yönde revize edilmesini ya da üreticinin zararını karşılayacak ton başına en az bin 500 TL’lik destekleme verilmesini talep ediyoruz.” dedi.
 
VEKİLLER BAKANLA GÖRÜŞECEK
Konu ile ilgili Sakarya milletvekilleriyle irtibata geçtiğini aktaran Bayraktar, “Vekillerimizi aradık, üreticilerimizin tepkilerini ilettik. Geçen yıl ton başına 5 bin 700 TL olan fiyat yüzde 5,26 artışla 6 bin TL oldu. Kendileri de açıklanan fiyatın üreticiyi mağdur edeceğinin farkında. Vekillerimiz, Tarım ve Orman Bakanımız ile rakamın revize edilmesi için görüşeceklerini söyledi. Enflasyon ortada, maliyet artışı ortada. Böyle bir fiyatın açıklanması üretici tarafından da kabul edilecek bir durum değildir.” ifadelerini kullandı. 

“FİYATTA REVİZE BEKLİYORUZ”
Bayraktar, “Sorumluluk sahibi yöneticiler olarak yetkilileri uyardık. Üreticinin beklentisinin altında bir fiyat açıklanırsa, üretici mısır ekmeyi bırakır. Türkiye’nin en önemli tarım arazisine sahip olan Sakarya ovasındaki mısır üretim alanlarının en az yarısı kavak, fındık gibi çok yıllık dikili alanlara dönüşür. Daha önce uyardık, tekrar uyarıyoruz. Kaybeden sadece üretici olmaz, ülkemiz kaybeder. Her yıl 1-5-2 milyon ton mısır ithal ediyoruz. Sakarya ovası gibi güzide bir ovada mısır üretiminin terk edilmesi, ülkenin mısır ithalatını artıracak. Üreticilerimizle görüşüyoruz. Fiyatta revize edilmediği takdirde, üreticimiz neyin yapılmasını isterse onu yapacağız.” diye konuştu. Serkan OK