Sakarya Kırımlı Türkler Derneği, 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatar Türklerini sürgünü dolayısıyla açıklama yaptı. Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Kırım Tatar Türklerinin, 81 yıl önce 18 Mayıs 1944 tarihinde yaşadığı büyük sürgün, hala hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Sovyetler Birliği lideri Stalin’in imzasıyla çıkarılan gizli bir kararnameyle, Kırım Tatarları öz yurtlarından bir gecede koparıldı. Sadece 15 dakika içerisinde yataklarından kaldırılan, çoğunluğunu kadınlar, çocuklar ve yaşlıların oluşturduğu yaklaşık 250 bin insan, hayvan vagonlarına bindirilerek insanlık dışı koşullarda Orta Asya’nın çeşitli bölgelerine sürgün edildi. On binlercesi açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.”

GÖÇLERE MARUZ KALDILAR
“Bu sürgün, sadece bir yer değiştirme değil; bir halkın kültürel, toplumsal ve fiziki varlığını hedef alan sistematik bir yok etme girişimiydi. Ancak Kırım Tatar halkının çilesi yalnızca 1944 sürgünüyle başlamamıştır. Kırım’ın 18. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin denetiminden çıkarak Çarlık Rusyasının hakimiyetine girmesiyle birlikte baskılar başlamış; özellikle II. Katerina dönemi (1780’ler) itibarıyla Kırım Tatarları yoğun göçlere maruz kalmıştır. Osmanlı toprakları bu süreçte ana sığınak olmuştur. 20.yüzyılın ortasında ise, Stalin dönemi zulmüne maruz kalan Kırım Tatarları, 1944’te kitlesel bir şekilde sürgün edilmiş ve yıllarca anayurtlarına dönmeleri yasaklanmıştır. Stalin’in ölümünden sonra Kırım, 1954 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne bağlanmış; ancak bu bile Tatar halkının anayurtlarına dönüşünü kolaylaştırmamıştır.”

MÜCADELEDEN VAZGEÇİLMEDİ
“Son olarak, 2014 yılında Kırım, uluslararası hukuka aykırı biçimde Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmiştir. Bu süreçte Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu başta olmak üzere çok sayıda aydın ve kanaat önderi, öz yurtlarından bir kez daha sürgün edilerek, Kırım Tatar halkının iradesini temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi, Rus mahkemeleri tarafından kapatılmış ve faaliyetlerine son verilmiştir. Halkın sesi susturulmak istenmiştir. Ancak tüm bu baskılara rağmen, Kırım Tatar Türkleri tarih boyunca olduğu gibi bugün de öz yurtlarına sahip çıkma mücadelesinden asla vazgeçmemiştir. Bizler, Sakarya Kırımlı Türkler Derneği olarak, bu büyük acıyı yüreğimizde taşıyor; 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmuyor, unutturmamak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Kaynak: BASIN BÜLTENİ