Türkiye, afetlere karşı daha güçlü ve kapsamlı bir kurumsal yapı oluşturmak için yeni bir adım atıyor. Mevcut 17 bakanlığa ek olarak kurulması planlanan “Afet Bakanlığı”, belediyelerin itfaiye birimlerini bünyesine katacak, mevzuat güncellemelerini hızlandıracak ve teknik personele düzenli eğitimler verecek. Ayrıca ülke genelinde lojistik depolar kurulacak, yapı sağlığı izlenecek, afet risk haritaları hazırlanacak ve ulusal çapta iletişim sistemleri geliştirilecek.

Kapsamlı Stratejiler Hazırlanacak
Yeni bakanlık, sadece afet sonrası müdahale ile sınırlı kalmayacak. Sanayi, teknoloji, Ar-Ge, tarım ve turizm gibi alanlarda da ulusal ve yerel ölçekte afet dayanıklılık stratejileri hazırlayacak. Tüm yerleşim yerleri için risk analizleri yapılacak ve afet tehlike türlerine göre bütünleşik erken uyarı ve tahmin sistemleri kurulacak.

Yapı Sağlığı ve Lojistik Merkezler
Depreme dayanıklılığı düşük binalar ve kritik yapı türleri düzenli olarak izlenecek. Ülke genelinde yapı sağlığı izleme sistemleri yaygınlaştırılacak. Afet sonrası ihtiyaç duyulan malzeme, ekipman ve araçlar için lojistik depolar inşa edilecek.

Toplanma Alanları Artırılacak
Afet ve acil durumlarda vatandaşların güvenli şekilde tahliye edilip nakledileceği toplanma alanlarının sayısı artırılacak.

Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı
Olası senaryolara göre afet sonrası ekonomik ve sosyal hayatın yeniden düzenlenmesi için “Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı” hazırlanacak. Ulaşım altyapısındaki kırılganlıklar tespit edilerek direncin artırılmasına yönelik yatırımlar yapılacak.

Afet Bakanlığı ile Türkiye’nin afetlere karşı daha hazırlıklı, koordineli ve dirençli bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

Kaynak: basın bülteni