Kitapta yer alan bilgilere göre, Milli Mücadele’yi yurt içinde ve dışında duyuracak bir ajans kurulması fikri, 1 Nisan 1920 tarihinde İstanbul’dan Ankara’ya geçiş sırasında Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Akhisar Nahiyesi tren istasyonunda yapılan bir sohbet sırasında ortaya çıktı.
İsme Giden Süreç
Yolculuk sırasında Yunus Nadi Abalıoğlu ile Halide Edip Adıvar arasında geçen konuşmada ajansın ismi de şekillenmeye başladı. Halide Edip Adıvar’ın “Türk Ajansı”, “Ankara Ajansı” ve “Anadolu Ajansı” gibi öneriler sunduğu, bu seçenekler arasında “Anadolu Ajansı” isminin Yunus Nadi tarafından daha cazip bulunduğu ifade edildi.

Yunus Nadi’nin anlatımına göre, 4-5 Nisan 1920 tarihlerinde Ankara’da Ziraat Mektebi’nde kurulan karargahta, Mustafa Kemal’in de bulunduğu toplantıda ajansın kurulması yeniden gündeme geldi. Mustafa Kemal’in ajansın hızla faaliyete geçmesi yönündeki önerisinin kabul edilmesiyle süreç hız kazandı.
Geyve’den Dünyaya Açılan Bir Kurum
Atakan Çelik’in eseri, Geyve’de filizlenen bu fikrin nasıl kurumsallaştığını ve Anadolu Ajansı’nın zamanla küresel bir medya kuruluşuna dönüştüğünü kapsamlı şekilde ele alıyor. Kitap, ajansın kuruluşundan günümüze uzanan süreci tarihsel veriler ve tanıklıklarla birlikte okuyucuya sunuyor.





