Türk savunma sanayii, Cumhuriyetin 100. yılında kullanılmaya başlanacak yeni milli mühimmat çözümleriyle güvenlik güçlerine güç katacak.

FUARDA SERGİLENECEK

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ülkeye çeşitli mühimmat ve füze sistemleri kazandırmaya devam edecek. TÜBİTAK SAGE, yürüttüğü çalışmalarda geldiği son noktayı SAHA İstanbul tarafından 25-28 Ekim'de düzenlenecek SAHA Expo'da gözler önüne serecek. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, milli ve özgün olarak tasarlanan Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) füzelerinin üretimleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimatları devam edecek. SOM ürün ailesiyle Türk Hava Kuvvetleri'ne 250 kilometreden yüksek hassasiyetle hedefleri imha yeteneği kazandırılıyor. TÜBİTAK SAGE'nin, bu yıl ve 2023'te devam edeceği çalışmalarla ardışık delici harp başlığına sahip SOM-B2 varyantının doğrulama çalışmaları tamamlanacak.

GELECEK YIL FÜZELER ENVANTERE GİRİYOR

Milli imkanlarla geliştirilen SOM füzesi alt bileşenlerinin füze entegrasyonları gerçekleştirilerek yer, uçuş ve atış testleri yapılacak. Uçakların dahili silah istasyonuna uyumlu olarak geliştirilen SOM-J füzesinin de atışlı testlerinin tamamlanması hedefleniyor. Göktuğ hava-hava füze sistemleri ailesi üyeleri Gökdoğan ve Bozdoğan'a yönelik çalışmalarda da sona gelindi. Bozdoğan görüş içi ve Gökdoğan görüş ötesi füzelerinin 2023 yılı içerisinde envantere girmesi planlanıyor.

KUZGUN İÇİN ATIŞ ZAMANI

ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı yapısı ile geliştirilen Siper Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Projesi kapsamında 2023 yılında Ürün-2 atışlı testin icrası ve bu test için gerekli tasarım, tasarım doğrulama ve entegrasyon faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Müşterek, modern, milli mühimmat konsepti ile tasarımına başlanan Kuzgun mühimmatının SİHA versiyonunun prototip üretimleri ve uçuş testleri tamamlandı. Platform hazırlıklarının tamamlanmasının ardından atışlı testler gerçekleştirilecek.

Editör: Haber Merkezi