Türkiye’nin NATO’daki Kritik Konumu Vurgulandı

Toplantıya video mesajla katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, NATO’nun 1949’dan bu yana üye ülkelerin güvenliğini sağlama hedefiyle faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Türkiye’nin jeostratejik konumu, güçlü askeri kapasitesi ve caydırıcılığıyla ittifakın vazgeçilmez ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Duran, Türkiye’nin Soğuk Savaş’tan bugüne kadar NATO’nun kriz yönetimi ve istikrar misyonlarında aktif rol üstlendiğini ifade etti.

Yeni Nesil Tehditlere Karşı Ortak Mücadele

Duran, değişen küresel güvenlik ortamına işaret ederek NATO’nun artık yalnızca klasik tehditlerle değil; siber güvenlik, yapay zekâ, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi yeni nesil risklerle de mücadele ettiğini belirtti. NATO’nun 2030 vizyonu kapsamında daha dirençli ve teknolojik bir yapıya dönüşmeyi hedeflediğini dile getirdi.

Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki gelişimine de değinen Duran, özellikle insansız sistemler ve hava savunma teknolojilerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Ayrıca dezenformasyon ve hibrit tehditlere karşı yürütülen proaktif mücadeleye dikkat çekti.

Zirve Öncesi Kritik Mesaj

Duran, 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin, Türkiye’nin ittifak içindeki ağırlığını bir kez daha ortaya koyacağını ifade etti.

Akif Çağatay Kılıç’tan Londra Temasları

Programa katılan Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politikalar Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Londra’daki temasları kapsamında önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Kılıç, hem yuvarlak masa toplantılarına katıldı hem de Chatham House’ta uzmanlarla bir araya geldi.

Kılıç görüşmelerde Türkiye’nin bölgesel gelişmelerdeki rolünü, NATO’nun güvenlik kapasitesini ve özellikle Orta Doğu’daki güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Panel Serisi Devam Edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın farklı başkentlerde sürdürdüğü panel serisinin, NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’nin stratejik vizyonunu uluslararası kamuoyuna aktarmaya devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: İGFA