"Uzun süredir mücadele ediyorduk"

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte kamu görevlisi annelerin doğum sonrası çocukları ilköğretim çağına gelinceye kadar haftalık çalışma sürelerini yarıya indirerek görev yapabileceklerini ifade eden Çeker, bu süreçte maaş ve sosyal hakların orantılı şekilde uygulanacağını söyledi. Evlat edinen kamu görevlilerinin de aynı haktan yararlanabileceğini vurguladı.

Daha önce yarı zamanlı çalışmak isteyen üyelerine hukuki destek verdiklerini ve bu sayede mahkeme kararıyla hak elde ettiklerini hatırlatan Çeker, “İzlenen yol uzun ve meşakkatliydi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle bu süreç artık çok daha kolaylaştı” dedi.

“Aileye yapılan yatırım, topluma yapılan yatırımdır”

Yeni düzenlemeyi kamu çalışanlarının aile hayatını önceleyen, iş-yaşam dengesini destekleyen önemli bir adım olarak değerlendiren Çeker, “Çocukların erken gelişim döneminde anne ve babalarının yanında olması hem aile bütünlüğü hem de çocuk sağlığı açısından hayati önemdedir. Bu hak, sadece çalışanı değil toplumu da güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

"Kapsamın dar tutulması çalışma barışını bozar"

Şube Başkanı Ömer Çeker, yönetmelikte dikkat çeken en büyük eksikliğin, yalnızca 657 sayılı kanunun 4/A maddesi kapsamındaki kadrolu memurların bu haktan yararlanabilmesi olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Kamuda görev yapan 4/B sözleşmeli personel, 399 KHK'lılar, 5393 sayılı kanuna tabi çalışanlar ve diğer istihdam modelleriyle çalışan kamu görevlilerinin bu haktan yararlanamıyor olması büyük bir adaletsizliktir. Ailevi sorumluluklar açısından hiçbir farkı olmayan personelin sadece statüsü nedeniyle dışlanması, çalışma barışını olumsuz etkiler.”

“Eşit haklar için mücadeleye devam edeceğiz”

Türk Sağlık-Sen olarak yönetmeliğin kapsamının genişletilmesi çağrısında bulunan Çeker, “İstihdam şekli ne olursa olsun, kamu hizmeti sunan tüm çalışanlarımıza eşit haklar tanınmalıdır. Bu konuda girişimlerimizi sürdürecek, aile odaklı sosyal politikaların gelişmesi için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Kaynak: Basın Bülteni