Instagram, kullanıcı sayısının fazla olmasına bağlı bir şekilde; yeni özellikleri bünyesine katan, kullanıcılara çok farklı özellikleri sunan bir sosyal medya uygulamasıdır. Bu yeniliklerin başında ise, story olarak ifade edilen ve Türkçeye 'hikaye' özelliği olarak çevrilen güncelleme gelir.

Hikaye özelliğinin ne olduğunun tam olarak kavranması, kullanıcıların daha rahat bir şekilde kullanım sağlaması adına oldukça önemlidir. Konu bağlamında; ınstagram story özelliğinin ne olduğu, nasıl kullanılabileceği, kullanım için nelerin gerekli olduğu, konularının bilinmesi gerekir.

Instagram Story Nedir?

Instagramhikaye özelliği; post olarak ifade edilen ve profilde görüntülenmesi sağlanan içerikler dışında kalan, yalnızca kişinin düzenleme yapmasıyla daha sonraki zamanlarda profilde görüntülenen içerikleri kapsar. Paylaşılmak istenen içeriklerin; kişinin takipçisi olan tüm kullanıcılara, kişiyi takip etmese dahi profiline bakan kullanıcılara veya yalnızca paylaşım sağlayacak kullanıcının seçmiş olduğu diğer kullanıcılara aktarılmasına olanak sağlayan bir özelliktir.

Paylaşılan içeriklerin yirmi dört saat olacak şekilde profilde kalmasına, kişinin düzenlemeleri sonucunda daha sonraki zamanlarda da profilde görülmesine olanak sağlanır. Ayrıca, profilde sabit bir şekilde duran içeriklere benzer şekilde; hem fotoğrafların, hem tasarım olarak oluşturulan içeriklerin, hem videoların, hem de diğer kategoride yer alan içeriklerin paylaşılmasına imkan tanınır.

Instagram Story Özelliği Kullanılırken Neler Gerekir?

Hikaye özelliğinin kullanılması için, ilk olarak gerekenlerin tam olarak temin edilmiş olduğuna emin olmak gerekir.

Gerekenler ise şöyledir:

    * İnternet ağ bağlantısı, İnstagram platformuna giriş yapılırken ve bu platform üzerinden her türlü işlemde internet bağlantısının olması gerekir. Aksi durumda içeriklerin paylaşılmadığı veya daha sonradan paylaşılması gerektiği bilinmelidir.

    * Story olarak ifade edilen hikaye özelliğini kullanmak isteyen kişiler, paylaşım sağlamak için kullanacak oldukları bir ınstagram hesabı elde etmelidir. Daha sonra kullanıcı adının ve bu kullanıcıya bağlı hesap şifresinin biliniyor olduğuna emin olmak gerekir.

    * İçeriklerin oluşturulması: Hikaye özelliğinde paylaşımı sağlanacak içeriklerin hazır bulunması, hikaye paylaşımı açısından olmazsa olmaz bir gerekliliktir. İsteğe bağlı olarak; fotoğraf, video, hazırlanan çalışmalar paylaşılmak üzere hazırlanmalıdır.

    * Paylaşım sağlanacak kitlenin belirlenmiş olması

    * Gibi gerekenlerin hazır hale getirilmesi gerekir.

Instagram Story Nasıl Kullanılır?

Instagram kullanıcılarının hikaye özelliğini kullanmaları için, gereken her türlü gereksinimin tam olarak temin edildiğine emin olmaları gerekir. Daha sonra, izlenmesi gereken adımlar da izlenerek hikaye paylaşımı sağlandığı görülür.

Bu kapsamda, hikaye özelliği şöyle kullanılır:

    * Paylaşımın sağlanmasında kullanılacak olan ve internet bağlantısına olanak sağlayan cihaz üzerinden internet bağlantısı gerçekleştirilir. Daha sonra story özelliğinin kullanılmak istendiği ınstagram hesabına karar verilir ve bu hesaba dair bilgilerle platforma giriş yapılır.

    * Giriş sağlandıktan hemen sonra, kişinin ana akış sayfasına yönlendirilmiş olduğu fark edilir. Bu akış sayfasının üst kısmında takip edilmekte olan kişilerin paylaşmış olduğu hikayeler, en sol ve üst kısımda ise kullanıcının paylaşması muhtemel olan hikayelerine yer veren alan bulunur. Kişinin profil fotoğrafının da yer aldığı, yuvarlak ve küçük alanın tercih edilmesi sağlanır.

    * Hikaye alanında ilk olarak; anlık olarak çekilmesi sağlanabilecek içeriklerin paylaşılması için olanak sunulduğu görülür. Eğer içeriğin doğrudan o anda oluşturulması isteniyorsa; fotoğraf çekmek için deklanşör kısmına bir kez tıklanır. Eğer video oluşturulmak isteniyorsa da deklanşör kısmına, video süresi boyunca basılması sağlanır. Daha sonra sağ alt kısımda yer alan 'hikaye' özelliği tercih edilerek paylaşım sağlanır.

    * İçeriklerin daha önceden oluşturulması halinde de paylaşılmasına olanak sağlanır. Bunun için, ekranın alt kısımdan üst kısma olacak şekilde kaydırılması gerekir. Daha sonra istenen içerik alana yüklenir ve paylaşılır.

Instagram kullanıcıları, story özelliğini bu şekilde kullanabilir.

Kaynak: https://esosyal.org/blog/instagram-story-indirme-nasil-yapilir/

Editör: Haber Merkezi